zaterdag 18 februari 2012

Rasteren met de VHE op landgoed Tongeren

Vandaag, voor het eerst, mee geweest met de rasterploeg van Vereniging Het Edelhert. Dat was kort gezegd: genieten!

's Morgens werden we verwacht bij een gebouw van het 'groennetwerk' net buiten Tongeren. Dit keer een grote opkomst: ongeveer 65 mensen, waarvan ruim de helft van de rasterploeg, voor de rest blazers en jagers. Deze dag waren we te gast bij landgoed Tongeren en bij de jachtcombinatie die de jacht op het landgoed heeft. Kijk voor meer informatie over het landgoed op: www.landgoedtongeren.nl

'De Overlopers' is een jachthoornblazersgroep, waarvan volgens mij de meeste ook jagers zijn, die regelmatig hun 'muzikale' kunsten ten gehore brengen. Zie daarvoor ook op hun website: www.de-overlopers.nl. Met veel enthousiasme kregen speelden ter verwelkoming 'Die Begrossung', waarna ze nog wat vertelden over hun jachthoornblazersgroep. Van overlopers waren ze toch wel redelijk oude keilers geworden (behalve het ene vrouwelijke lid...), aldus één van hen. 

Na 'die Begrossung' gingen de groepen uit elkaar. De jagers maakten zich klaar om op het landgoed een jaarlijkse vossenjacht te houden en de rasteraars verdeelden zich over 2 groepen om vanaf de Soerelseweg of vanaf 'de Korrenberg' en zwartwild kerend raster te gaan 'rasteren'. Op die manier werkten we naar elkaar toe. Voordat de jagers begonnen werd er uiteraard 'Aufbrugd zur jacht' geblazen.
De rasterploeg van de vereniging bestaat al vele jaren en heeft in die jaren al heel wat rasters verwijderd of van een 'zoom' voorzien. Dat uiteraard op uitnodiging van de eigenaars of beheerders. Onlangs is bijvoorbeeld het raster bij de Noorderheide (Vierhouten) door de rasterploeg verwijderd. Dit keer gingen we dus een raster 'zoomen'. We brengen een kraag van fijn gaas aan over het bovenste deel van het raster (zie foto hierboven). Dat gaas zetten we vast met een aluminiumdraadje. Samen met Theo hebben we elke keer het gaas vanaf de rol uitgerold over het raster. Een andere vrijwilliger had bij de palen de bovenste krammen al verwijderd zodat we met redelijke snelheid het gaas over het raster konden uitrollen. Andere vrijwilligers zorgden ervoor dat het gaas goed over het raster werd gevouwen, daarachter aan kwamen er enkelen die met aluminiumdraadjes het gaas vastzetten en tot slot was er een ploegje wat het raster weer aan de palen 'nagelde'.
Naast het werk wat er uitgevoerd wordt, is gezelligheid ook belangrijk op zulke dagen. De catering is altijd goed verzorgt, tussendoor even met dit deel van de rasterploeg een 'bakkie' doen. Er kwam nog een bijzondere hond langs, helaas het soort vergeten. Een hond met korte, zeer stevige poten, erg lange oren en redelijk lang.... 
 
Achter huis 'de Korrenberg' hielden we onze stevige middagmaaltijd. 

Na een heerlijke werkochtend werden we verwacht bij één van de huizen op landgoed Tongeren. 'De Korrenberg'. Dit huis staat er vanaf 1910 in de huidige vorm, eerder hebben er huizen gestaand op dezelfde locatie vanaf 1887.
Jachthoorn signaal 'zum essen' voordat we de goed gevulde 'dis' konden gebruiken. Goed gevulde erwtensoep, broodjes, frisdrank en/of een borreltje stonden voor ons klaar. Maar eerst: 'zum essen'!


Het gezelschap bestond uit een mooie mix, we zullen maar zeggen: 'boeren en buitenlui'! Ik heb nog even aan de jachthoornblazers uitleg gevraagd over hun instrument. Ze maken een soort 'tuffende' blaas beweging en kunnen daarmee met deze jachthoorn 7 tonen blazen.
Mooi dat de familie van het landgoed Tongeren zelf ook deze dag bijwoonden en meehielpen met de maaltijd!
Het uiteindelijke resultaat van deze dag heb ik niet meer gezien omdat ik na de lunch naar huis ging, maar 's morgens hadden we al ongeveer 1500 meter gerasterd en dat was veel! Totaal moeten we 4 kilometer doen op Tongeren, dus we kunnen nog een paar keer! Of de jagers uiteindelijk nog een tableau konden leggen is de vraag; tussen de middag was de stand nog 0. Reintje de vos was slim.... We hopen maar dat de 'Honderuf' niet nodig was vandaag, maar dat de 'Wagenruf' wel nodig was....

ps. de foto's zijn gemaakt met m'n mobiel....Geen opmerkingen:

Een reactie posten