maandag 25 juli 2011

Duitsland, Zwarte Woud wildervaringen; herten, reeën, roofvogels en natuurschoon

Tijdens deze zomer een heerlijke vakantie gehad in het Zwarte woud, Duitsland. Geen onbekend gebied omdat we er afgelopen herfst ook zijn geweest. In de eerste plaats ga je op vakantie om te ontspannen, het was geen wild-gerichte vakantie, maar als er dan toch wat is, in de buurt kan ik het natuurlijk niet laten. In deze blog wat foto's van dieren, natuur(verschijnselen) en nog wat een impressie van m'n hobby fotografie.

Dineren

Net in de periode dat wij daar zaten werd er volop gehooid. Niet zoals bij ons met baaltjes hooi, maar alles werd los in de schuur bewaard. Tijdens het maaien en schudden kwamen er heel wat roofvogels de bossen op de hellingen uit. Op een gegeven moment scheerden er 4 roofvogels over de wei en ons balkon. Prachtig gezicht. Op de foto zetten is dan nog wat moeilijker, zeker met een lichtblauwe lucht op de achtergrond, maar deze is aardig gelukt. Deze buizerd (toch?) liet zich goed fotograferen. Overigens vlogen er met name ook in de schemering en 's morgens vroeg torenvalken, tenminste aan het geluid te horen. Niet dat ik zo'n vogelaar ben, maar dat heb ik weer geleerd op een naturerlebnispad voor kinderen waar ze diverse vogelgeluiden lieten horen...:-)

verkoeling tussen de varens

Zoals m'n vaste volgers weten zit er tegenover het vakantiehuis een hertenfarm. Dit terrein is vrij groot, deels ruig begroeid en kent vrij veel hoogte verschil. Ondanks het feit dat de herten ingerasterd zijn, waren ze redelijk schuw. Alleen met goede tegenwind waren ze aardig te benaderen. Aleen de eigenaar kon tijdens voertijd dichtbij de herten komen. Op bovenstaand plaatje een imposante geweidrager die waarschijnlijk wat schaduw zocht tussen de varens. Hij was overigens te eignwijs om uit de varens te komen voor een mooi plaatje!

etenstijd
 ijverige  af en aan om hun insecten ngen voor hun en. Tegen de oude balken n de boerderij (1660!) waren diverse nesten gebouwd.
Nieuwsgierig

't Is niet echt in het wild, maar toch... wel erg mooi om te zien zo'n jonge geweidrager. Verderop kun je goed zien wat het verschil in uiterlijke geweikenmerken is tussen jonge en oudere herten. 

Balkonuitzicht 's avonds........... Genieten toch!?


zomer 2011


zomer 2011

Leuk om met het thema avondlicht, ontspanning te 'spelen'. Geen natuurplaatje, maar toch wel een sfeertje op het balkon in Schwarzwald!

Wat mij in deze vakantie opviel: na iedere regenbui (ook 's middags al) kwamen op diverse plaatsen de reeën uit hun dekking. Toen ik dat in de gaten had, ben ik bewust na een bui, rond 16.30 gaan rijden. Bovenstaande plaatjes kon ik toen maken. Naast een bergwegje stond deze reegeit.
Schwarzwaldreh
Ze 'mocht me' blijkbaar niet zo..
Wat wel echt wild is in onze omgeving? Reeën..... Vanaf het balkon kon ik ze iedere dag even bekijken. Al vrij snel ben ik 's avonds met colleg vakantieganger Onno in het wildzitje gaan zitten wat naast het land van onze boerderij staat. Met droge worst en echte duitse Schnaps kon het niet verkeerd gaan... Iedere dag kwamen er 2 reeën laveien op hun land. Heerlijk kruidig gras. Helaas voor hen werd het perceel kruidig gras steeds kleiner omdat de boer elke dag een stuk maaide..
Ook tegenover ons huis kwam er bijna iedere dag een reegeit met reekalf de dekking uit. Helaas te ver om foto's van te maken.
Vaste gasten

Bijzonder verhaal
Bovenstaande ree kwam een keer 's morgens onder het ontbij (ong. 9.30) de helling afrennen. Waarschijnlijk was hij/ zij geschrokken van iets. In volle vaart kwam ze naar beneden door een wei, sprong over een prikkeldraad, door een houtwal, 1,5 meter naar beneden op de weg, de weg over, weer een wei door, toen weer de weg over, en weer een wei in waarna ze het bos in dook. Nummer 2 stopte bij de houtwal en was toen spoorloos verdwenen. Toch leuk om dat tijdens het ontbijt te zien.

Diverse leeftijden bij elkaar.
Tijdens een mooie dag (gelukkig waren er daar vele van..) ben ik weer naar de hertenfarm gegaan, berg af, berg op, in de hoop de herten goed te kunnen fotograferen. Omdat ik nogal een eind om had gelopen en door het bos de wei benaderde, kreeg ik alle kans om foto's te maken. Ik had straffe tegenwind, dus dat hielp me ook. Bovenstaande foto en de foto's hieronder geven een aardig beeld van de populatie herten achter het raster.

Stoere meid!

Soortgelijke foto van de herfst ook gemaakt, nu nog in bastgewei.

Ook z'n broer / neef? komt even kijken.
Lijkt hetzelfde hert, maar dan in oktober 2010. Alleen lijkt deze een
wat dikkere kop te hebben. Mogelijk dat de wintervacht een
wat vertekend beeld geeft.  
 
Mooi om het verschil in geweigrootte te zien. Links een spitser,
daarnaast waarschijnlijk een 2de kops hert,
dan waarschijnlijk een 4de kops hert.  


Imposante geweidrager. Mooi breed opgezet.

'Jonkie', 2de kops.

Spitser

Stoere jongens!

Natuurschoon

Vakantiesfeer. Fotowedstrijdfoto? Zomer 2011

Wolkpartijen die over de heuvels komen. Uitzicht balkon.
Posted by Picasa
Bijzonder natuurwonder, zo'n bliksemflits. Daar wordt je wel stil van!
Tijdens een leuke wandeling waarbij we onderweg nog een tijd met een local hebben gesproken over het leven in dit deel van het Schwarzwald, even een hoogzitje beklommen. Dit was het uitzicht:
Hoogzit uitzicht.
Midden tussen de bomen, op een nu wat kaalgekapt deel van de helling kwamen we dit bouwsel tegen. Volgens mij kan het niets anders zijn dan een voerplaats. Wel een gerieflijke!
Voerplaats?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten