zaterdag 23 oktober 2010

Wild in Duitsland, Zwarte Woud. Bronst is afgelopen...


Welkom in Duitsland..... Het Zwarte Woud, één groot natuurgebied, verdeeld in Noord, Midden en Zuid. Wij zaten met ons gezin in het MittNord Swarz Wald. Je zult denken; een gebied vol met wild. Op de heen weg werd dat beeld door al de hoogzitjes versterkt.
Aangekomen bij ons huisje, langs een slingerweg met haarspeldbochten, aan het eind van het dal op 600 meter hoogte verkende ik met verrekijker de omgeving... En ja hoor.. gelijk raak!
Dachten vrouw en kinderen es een rustig weekje te hebben zonder pa die op pad gaat het bos in... liepen er aan de overkant van het dal op de helling een roedel herten! En ja hoor, de herten burlden ook nog. Ik heb die week een goed moment afgewacht om van deze prachtige dieren wat mooie foto's te maken. De eerste keer liepen ze helaas te ver weg, was het wat nevelig, maar de tweede keer was het raak. Volgens mij vond deze heer het ook nog wel een eer om op de blog te komen... Hij ging er prachtig voor staan.
Door het bergachtige gebied krijg je leuke effecten. Terwijl het hert na een tijdje toch de aftocht blies bleef hij heel nieuwsgierig over het randje van een heuveltje heen kijken. Wat doet die vreemde groene man daar die probeert bronstgeluiden na te doen?! Het is overigens wel een prachtig gewei! 16 of 18 ender. Fors dus. Lijkt me prachtig om aan de muur te hebben thuis of op m'n werk. Maar ja, dat kost een lieve duit zo'n compleet gewei met schedel...
Het roedel met wat jongere bokken liep iets verder van de dit hert vandaan met 2 jonge bokken. Dat werd getolereerd.. Overigens geeft zo'n foto wel heel goed de mogelijkheid om de bouw van een hert te bekijken. Heel mooi die bronstmanen!
Dit was uiteraard een prachtige belevenis waar een wildminnend hart sneller van gaat kloppen... Ware het niet dat dit een hertenfarm was.... Deze herten liepen, weliswaar in een groot gebied met diverse soorten begroeiing en verschillende hoogten, achter een hek.... Tja, dan is mooie foto's maken iets makkelijker....

Was er dan geen echt wild te zien?! Nee, helaas niet bij ons in de buurt. Het moet er vast gezeten hebben getuige de vele hoogzitjes. Wel wat sporen van reewild gezien en erg veel roofvogels. Later in een dnatuurcentrum bleek dat de herten in bepaalde delen van het zwarte woud leven en niet in het hele grote, uitgestrekte zwarte woud zelf. Dat is immers een gebied met steden en al erin. Het hele zwarte woud is een natuurgebied, maar in delen daarvan leven de herten. Ook moet er ergens een populatie van de auerhahn leven.

Helaas kon ik ook vantevoren niet veel informatie vinden over de leefgebieden van edelherten in Duitsland. Dus als iemand nog een goede (nederlandstalige) site weet?!
Sfeerimpressie vanaf de veluwe van 23 oktober 2010.

Vrijdagavond terug. Zaterdagmorgen gelijk met Pieter het bos in. Hij is hier een week geweest. Veel moois gezien, maar na maandagavond was de bronst al wat over. Fietsend een mooi gebied doorkruist, diverse hinden met kalf gezien, kleine roedels met meerdere herten en op de terugweg naar huis nog een mooi groot roedel van rond de 30. Daarnaast nog een dassenburcht bezocht, mooi om te zien met al die ingangen! Stuk of 7 gaten gezien. Mooie week gehad, jammer dat de bronst voorbij is, maar ze zijn nog even actief de komende tijd omdat ze op zoek gaan naar mast om de reserves wat aan te vullen. We laten het horen / zien!

4 opmerkingen:

 1. goed verhaal. ondanks het feit dat ik het echte verhaal al kende, trapte ik er toch bijna in.

  Leuk gedaan.
  Groet

  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Humor!!! Ik was al op het verkeerde been gezet! Wel mooie pics!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb jij deze ook gemaakt? Die 2e van boven is echt zoooo mooi!!!
  Knap werk zeg! Zulke kapitale herten heeft Nederland toch weinig.

  Groeten Aalt

  BeantwoordenVerwijderen