zaterdag 9 oktober 2010

Toch nog bronst activiteiten!

Vanmorgen vroeg, rond 5.30 ging m'n wekker af... Twijfel of ik er nu wel of niet uit moest komen hield mij nog tot 6.00 in bed. Niet vreemd als je de avond ervoor pas rond 01.00 in bed ligt na een bruiloft in Vlissingen....

Toch maar m'n bed uitgekomen. Fiets achter op de auto, attributen in de rugtas, ontbijtje erbij en gaan. Lekker rustig op de weg, nog redelijk donker. Een bekende uit het dorp hield me zogenaamd aan terwijl ik de auto draaide, waarschijnlijk herkenden ze me aan de auto.

Per fiets het bos in... Al gauw... geburl!! Dus toch nog wel! Vorige week dachten ik en mijn collega blogger dat het bijna afgelopen zou zijn. Maar met dit weer; heldere nachten, lekker fris lijkt het of de nabronst toch nog goed gaat worden. Ik zat even te kijken maar qua tijd in het jaar kan de nabronst nog hooguit een weekje doorgaan. Mogelijk dat een koudere periode met heldere nachten het e.e.a. nog wat 'oprekt'?
                                  
Maar goed, terug naar vanmorgen.... Na het vernemen van het burlen had ik goede hoop nog het e.e.a. te zien. Dat is zeker goed gekomen.. Op een bekende plek in Elspeet 2 grote roedels kaalwild en ongeveer 7 herten gezien. In de nevel viel het niet mee om iets te kunnen zien, maar al snel waren er 3 alleen lopende herten te onderscheiden waarvan er 2 regelmatig burlden. Voor mij heel bijzonder; er liep daar in het veld een vos. Tot nu toe in het jaar waarin ik rondzwerf rond Elspeet en Vierhouten / Gortel, nog nooit een vos gezien. Daarnaast was dit ook wel prachtig; een 'strijd' tussen hinden om het leiderschap. De rol van een leidhinde is zeer belangrijk, dat was vanmorgen ook weer goed te zien. Zij leid het hele roedel over een zo veilig mogelijke route naar de dekking.Toen de nevel wat optrok werd ook het kaalwild zichtbaar. En niet zo'n klein beetje ook! Vanaf mijn positie waren er 2 grote roedels van rond de 20 hinden te zien. Bij het ene roedel liep 1 hert, bij het andere roedel liepen er 2, heel apart. Verder liepen er dus nog wat vrijgezelle heren in de buurt. Helaas geen echte concurrentie meer, de herten werden geduld.

Één van de twee roedels bleef lang in het veld lopen, dat gaf mij de gelegenheid om verder het bospad op te gaan en foto's te maken. Rond dat tijdstip kwam er enkele mensen het bos in. Het roedel stak een pad over en ging een ander veld in. In dat veld bleef het wel een half uur lang rondrennen, blijkbaar waren er in de buurt van de vaste wissels mensen zodat ze niet veilig het gebied konden verlaten. Het gaf mij de mogelijkheid om ze te kunnen observeren waarbij duidelijk te zien was dat bij het ene roedel 2 herten, geweidragers liepen. Ze leken mij wel wat jongere exemplaren. De oudere geweidragers liepen alleen.

Heerlijk verder gefietst waarbij ik hetzelfde roedel weer tegenkwam.Verderop in een ander gebied kwam ik nog op 20 meter een overstekend hert tegen. Prachtig!

Al met al weer een heerlijke tocht en ik heb toch nog hoop op nog wat mooie bronstmomenten!!

6 opmerkingen:

 1. Hoi Leonard,

  Wow, mooie ochtend gahad zo te zien.

  Groeten,
  Peter Hooijmeijer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Leonard
  erg mooie foto's van die edelherten.
  gr.Herman Versteeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig!!!!! Ongelofelijk mooi. Je bent weer goed beloond op deze tocht. Zaterdag weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig die vechtende hinde's..Ik weet sinds kort dat ze dat Lepelen noemen..mooi zo in de mist..Prachtige foto's..Leuke tekst...
  Alleen jammer dat het vosje er niet op staat...maar het zien is al geweldig.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze herten die hier u hier gefotografeerd heeft
  Hebben wij ook op dt moment gezien.
  Wij waren die mensen die toen het bos inkwamen.
  Het was erg leuk om dit te ontdekken op uw site.
  Mooie foto,s. Wij zagen even later nog een groot edelhert staan tegen de bosrand.

  BeantwoordenVerwijderen