zaterdag 28 mei 2011

Kroondomein 28 mei geweidrager tocht

Nee, dit is uiteraard geen kroondomein, eerst nog wat foto's van maandagmorgen vroeg, landbouw enclave Elspeet. Niet te zien op onderstaande foto, maar ik heb toen m'n eerste hertenkalfje van dit seizoen gezien! 
 In dit gebied; vooral hinden en nog eens hinden....!
 Heel anders als wat ik vandaag tegenkwam in het Kroondomein; geweidragers en nog eens geweidragers.
Samen met een tijdelijke collega om 05.10 in de auto gestapt en keurig netjes volgens officiele tijd het Kroondomein ingegaan. Het blijft wild, want m'n collega blogger van grofwild.blogspot.com had tijdensd dezelfde tocht 3 weken eerder niet zoveel resultaat.
 Eerst kwamen we wat loslopende zwijnen tegen, van een grote zwarte keiler tot een heel opvallend bruin exemplaar. Tot we deze wat jongere geweidragers tegenkwamen. Wat mij opvalt in vergelijking met b.v. foto's op de website van de vereniging; www.hetedelhert.nl zijn deze geweien qua ontwikkeling veel minder ver dan die ze daar laten zien, vanuit een ander gebied.
Wat ver weg, maar weer een klein roedeltje met 3 herten en 1 hinde. Dit zelfde groepje konden we later veel dichter benaderen. Dat valt me steeds meer op; met de juiste omstandigheden (die je deels niet in de hand hebt) kun je herten redelijk goed benaderen, ze zijn ook veel minder schichtig dan zwijnen. (behalve de vvv exemplaren in Gortel).
 Elke keer 10 stappen dichterbij, camera gericht, foto's maken en weer 10 stappen. Ze blijven rustig door laveien. 3 geweidragers op het pad.
Na een keer gefloten te hebben voor de foto (gewei mooi omhoog) kregen ze ons in de gaten. Natuurlijk deden we dat niet gelijk; eerst rustig observeren!

 Langzaam aan trekken ze het bos in.
Beetje richting het einde van de tocht ontdekten we een kleine (aangelegde) wildweide. Niet eerder gezien. Stonden er weer 3 herten. Ook deze waren goed benaderbaar; zo dichtbij een hert ben ik nog niet geweest in de 'vrije wildbaan'!
 Jammer dat het 'schootsveld' niet helemaal vrij was, maar toch een hele mooi 12 ender.
Ook deze was niet alleen!
Tja, al met al een hele mooie tocht. Volgende week weer een tocht met collegablogger Pieter. Hopelijk dan een mooie foto van een hertenkalfje!
P.s. de kleurverschillen in de foto's ontstaan omdat ik sommige foto's heb gemaakt met de 'zonsondergang' instelling; dat geeft een 'warmer' effect.

1 opmerking:

  1. Hele mooie foto's, maak je deze in staverden achter het kasteel?

    BeantwoordenVerwijderen