maandag 3 januari 2011

Fluitbos, Kotterbos Almere in de winter

Vanmorgen met collega blogger Pieter van grofwild.blogspot.com naar Almere geweest. Al is het gebied heel anders dan we gewend zijn op de Veluwe, toch is het eens per jaar leuk om in de winter herten te gaan kijken in het Fluitbos en het Kotterbos.

We waren wel benieuwd of de herten ook deze winter daar het bos ingetrokken waren omdat er op advies van o.a. de staatssecretaris geadviseerd was om meer bossen rondom de OVP open te stellen voor de herten. Ze zouden zo zich beter kunnen verpreiden, makkelijker aan voedsel kunnen komen en meer locaties hebben om beschutting te zoeken.

Gelijk toen we de parkeerplaats afkwamen staken de eerste hinden over. We zijn niet lang geweest. Een eindje over 'de dijk' gelopen, vanaf verschillende uitzichtspunten de vlakte over gekeken en een stukje door het Kotterbos en het Fluitbos gelopen.
Vanaf de dijk was het e.e.a. te zien, wel ver weg, ondanks m'n tele: Het rechter hert staat er wel heel stoer bij, prachtig!


Ze trekken richting de grote roedels die rechts achter verder het wijde veld in trokken. Hoe lichter het werd, hoe verder ze van de dijk af gingen.
Twee eenzame hinden ook onderweg naar de rest.

In ruim een uur tijd toch heel wat herten, paarden en runderen gezien. Het viel ons op dat de herten er best goed uitzagen en actief waren. Zoals op andere sites ook al gemeld, het gaat dit jaar een stuk beter in de OVP. Maar goed, de winter is net begonnen...

Het bos ziet er eerlijk gezegd niet echt uit, allemaal kaal 'geschilde' onderstammen, veel omgewaaide bomen, hoog gras ertussen, het komt nogal woest en troosteloos over.

In het Kotterbos en in het Fluitbos (liggen aan 2 kanten van het hoofdpad vanaf de parkeerplaats) diverse geweidragers tegen gekomen. Enkelen lieten zich redelijk fotograven. Maar de hoeveelheid bomen en een niet zo heel lichtsterke lens maakten het wel lastig.. Dom om m'n statief niet mee te nemen, dat had nog wel gescheeld, ze stonden regelmatig op vrij korte afstand tussen de bomen ons te bekijken. Vreemde wezens....?!Er zitten wel kapitale geweidragers bij! Jammer dat ik ze er niet beter op kon krijgen. Maar de sfeer is duidelijk. Stap hier gerust overdags in de winter het bos in; je komt ze 'gewoon' tegen. Als je er dan toch bent, ga dan gelijk naar het dichtbij gelegen nieuwe bezoekerscentrum.. Zelf nog niet geweest, maar ziet er qua locatie en gebouw mooi uit!

1 opmerking: