zaterdag 27 maart 2010

Geweien tentoonstelling Middachten

Vanmorgen / vanmiddag bij kasteel Middachten geweest in de Steeg bij Rheden. Jagers en natuurbeheerders leggen daar traditioneel verantwoording af van de jacht die in het jaar 2009 heeft plaatsgevonden.
Gewapend met catalogus het kasteel betreden om 209 geweien van edelherten, 346 geweitjes van reebokken en 110 keilertanden te bewonderen. Stukje hertenvlees van de slager die in de keuken stond tussendoor. Helemaal compleet sfeertje. Hoog gehalte jagers en 'buitenmensen'.

Elk afschot is genummerd en in de brochure wordt aangegeven in welke gebied van de Veluwe dit hert is afgeschoten en de reden van het afschot. Daarnaast wordt de leeftijdsbepaling van de jager en de keuringscommissie bepaald. Verder wordt er aangegeven of het een juist / onjuist afschot is, als laatste wordt het gewicht (zonder gewei) weergegeven.

Enkele bijzondere geweien: Een edelhert vanuit landgoed Leuvenum (waar ik vaak ben) van 165 kg van 7 jaar oud. Een hert van 11 jaar, ook uit Leuvenum. Ook hangen er soms geweien van 'valwild' (dood gevonden) en aangereden wild.

Reewild wordt zo te zien vaak veel jonger al afgeschoten. Niet vreemd als je bedenkt dat er tienduizenden in Nederland rondlopen.

Het oudste hert wat afgeschoten is: 17 jaar in gebied Noord Ginkel. Humoristisch is het wel als je ziet dat een jager een hert schat op 18 jaar, terwijl de commissie het bepaald op 9 jaar.... Misschien had de jager een borreltje teveel op? (dat soort dingen werden ook te koop aangeboden..).

Een trieste aanblik bood het gewei van een edelhert van 8 jaar wat verstrengeld was in dik nylon draad, zie bovenaan. (foto's toevoegen werkt nu niet zo lekker helaas).
Verder werd de nieuwe film vertoond van Vereniging het Edelhert, was er een roofvogeldemonstratie (mooie foto's!! onderaan via de link) en een jachthonden demonstratie die werden ingeleid door de jachthoornblazers. Zie voor foto's: http://picasaweb.google.nl/lanvanleeuwen/Geweiententoonstelling#
Op de terugweg vanaf de A50 bij Terlet nog een roedeltje reewild zien laveien. Toch nog wat levends gezien. In Elspeet de kinderen 2 jachthutten laten zien... Vreemd.. er lagen weer botresten. En..... Voor het eerst een voersysteem gezien. Erg professioneel, w.s. zo'n ton die volautomatisch regelmatig voert tijdens de jachttijd.

2 opmerkingen: