zaterdag 25 januari 2014

Roedelgedrag op een vroege wintermorgen

Zo is er niets te melden en zo hebben we weer wat leuks gezien....

Hieronder een aardig filmpje (niet wat betreft de kwaliteit) waarin wat te zien is van het leven in een roedel. Roedel van ongeveer 40 herten waaronder ongeveer 6-8 jonge geweidragers. Binnen dat groepje is duidelijk de rivaliteit te zien (opjagen, lichtelijk geweigekletter). Na een paar keer terugkijken lijkt het erop dat één van de jonge geweidragers zijn stangen / gewei al kwijt is, hij schudt ook wat met zijn kop.
Sowieso is het de tijd waarin de geweien gaan afvallen, vaak eerst bij de jonge geweidragers en pas later bij de oudere.

De ouderen heren leven op dit moment los van de roedels in kleine roedels een stuk verderop in het gebied. Ook die hebben we vanmorgen nog gezien, naast een paar vossen en dassen.

Weet zelf eigenlijk niet goed of de geweien door deze niet echt koude weersomstandigheden eerder of juist later afvallen. Kijk voor meer info over de geweiencyclus b.v. op: https://www.natuurmonumenten.nl/in-beeld-de-cyclus-van-het-gewei, een duidelijke beschrijving met afbeeldingen kun je vinden op: http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php/fauna-en-flora-mainmenu-113/42-fauna-edelhert/599-edelhert-gewei
Overigens geven ze daar aan dat eerst de oudere, dan de jongere afwerpen. Zelf heb ik het naar mijn beleving juist vaak andersom meegemaakt.

Kortom: geniet van wat sfeerbeelden van een roedel, vroeg in de morgen in de tot nu toe 'warme' winter van 2013/2014!

Iets betere kwaliteit via youtube en zet 'm op hd kwaliteit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten