donderdag 2 mei 2013

Voorjaar in het veld

Heerlijk het is weer voorjaar! De laatste weken erg druk geweest voor m'n werk, dus weinig tijd voor het bos, alhoewel, enkele kortere tochtjes heb ik toch wel gemaakt... In deze vakantieweek maken we uiteraard tijd voor een wat langere bostocht... Vanmorgen weer een geslaagde tocht gemaakt, foto's volgen zo...

Eerst nog wat anders: Afgelopen zaterdag nog even op de terugreis van Urk via de Praambult langs de OVP... Geen hert te zien, harde wind, dus waarschijnlijk hadden ze de beschutting opgezocht... Toch lagen er hier en daar wat hinden... Nee, niet plat op de grond om uit de wind te blijven, deze zullen geen stap meer verzetten....:
Je moet even goed kijken, maar dit is toch niet wat ik graag zie.... Zie ook de website van het edelhert voor meer informatie over deze problematiek: http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php/van-onze-redactie/3390-vereniging-het-edelhert-luidt-noodklok-over-toekomst-edelherten-oostvaardersplassen

Tuurlijk ligt er bij ons op de Veluwe ook wel eens wat in het bos, maar dat zie je meestal niet, heel som ruik je het en als je goed oplet kom je af en toe een (versleept) bot tegen.....:-)

Terug naar vanmorgen. Heerlijk vroeg m'n bed uit 04.45..... Dan denk ik wel even.... Zal ik wel / niet gaan..? Zeker als ik alleen ga, bekruipt me dat gevoel we eens.. Maar.... Vanmorgen toch echt geweest. Eerst rondje met de auto, dat leverde in een weiland enkele schimmen op, maar verder langs de voor mij bekende route geen hert te zien... Mwhaa...

Fiets uit de auto en de bossen in..! In de hoek waar vaak 's morgens herten lopen, liepen dit keer vooraan 7 zwijnen en wat verder naar achteren toch wel een roedel van 50 kaalwild met mogelijk wat jonge hinden. Om beelden van dat roedel te zien, moet je even kijken bij het vorige bericht... Ik was van plan om het roedel op te wachten in de buurt van hun wissel naar de daginstand. Op weg daarheen kwam ik nog wat 'westerlingen' tegen, lopend met hetzelfde doel... Ach... Laat hun ook maar gaan, als ik op m'n fiets als eerste er ben, hebben hun mogelijk geen kans.. Ik kom hier waarschijnlijk nog wel vaker.. Weer omgedraaid en het roedel en de zwijnen even bekeken, en als verrassing; een vos! Op zich niets bijzonders, maar hier zie ik ze bijna nooit. Erg schemerig, maar het model haal je er wel uit:
Verder getrokken, veel paden gehad, maar weinig te zien. Tja, dat hoort bij zulke wildtochten.. Alhoewel, onderweg tot tweemaal toe een ree en de raven waren goed zichtbaar en erg actief. Bijzondere vogels! Eigenlijk al weer op weg richting m'n auto... Een breed zandpad met aan beide zijden weilanden en wat houtwallen.... Het gebeurd met vaker... Herten staan 30 meter verderop klaar om het pad over te steken en ik zie ze wat laat..... Vol in de remmen, fototas open, camera klaar... en ja hoor.. ze komen het pad gelukkig toch over... Na het oversteken kijken ze eerst even wie ik ben, blijkbaar redelijk vertrouwenwekkend, ze geven me de kans om wat foto's te maken. Bedankt heren!


Aan de geweien te zien lijkt het hier te gaan om verschillende leeftijden, immers de oudere heren werpen eerder af dan de jongere, er zit nogal wat verschil in grootte. Na even geposeerd te hebben voor de camera trekken ze een sprintje het weiland in, onderweg wat 'spelend' springen (rangorde bepaling).
Verderop trekken ze langzaamaan een houtwal door, daarna het volgende weiland in. Terwijl ik mijn fietstocht vervolg zie ik ze langzaam het weiland oversteken en de dekking ingaan. Ongetwijfeld hun vaste wissel volgend naar hun 'vaste' daginstand.

Ondertussen bijna weer terug op de plek waar ik de 'westerlingen' achtergelaten heb. En ja hoor... ze zitten er nog. Ik ben er net en in mijn ooghoeken zie ik het roedel een pad oversteken... klik, klik.. hebbes.. Niet superscherp, net te ver weg, maar ook deze dames poseren even voor de camera...:

Stiekem was ik toch wel blij dat ik niet de hele tijd was gaan zitten......

Even wat anders...: Hier en daar verschijnen er weer wat nieuwe bordjes.. Bij dit soort twijfel ik nogal eens aan de 'wettelijkheid' ervan.... Iemand enig idee? 
Helaas kan ik met mijn camera maar moeilijk dit soort foto's maken... In dit geval probeerde ik het met m'n telelens en dan wat verder weg.. Het is me wel eens gelukt, dit keer niet echt, maar het symboliseert wel mooi het voorjaar..!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten