zaterdag 1 mei 2010

1 mei 2010; Excursie Ver. het Edelhert en meer

Vanmorgen voor het eerst mee geweest met een excursie van de Vereniging het Edelhert. Dit is een van de excursies in het kader van; 'Voor leden, door leden'. 2 leden; Gerda Meiling (bleek een achterbuurvrouw te zijn) en Franklin Behrens gaven een mooie 3 uur durende rondleiding door het gebied aan de voet van de Aardmansberg. We hebben met name de hoek Hofmanweg/ Aardhuisweg en de rand van het heideveld bezocht.

Mooi gebied met veel oude stuifduinen, heel erg veel bosbessen en heidevelden. Een deel van het gebied is afgesloten omdat het leger er bezig is met het opruimen van oude munitie. Heel jammer, want een mooi wildrijk gebied is daardoor niet toegankelijk. Het gaat naar verwachting ook nog 7 jaar duren....

Verder kwamen we langs een troosteloos stuk afgebrand bos wat in 2006 in de vlammen is opgegaan. Je ziet wel wat nieuw leven, maar dat beperkt zich nog met name tot grassen.

Franklin 'zwerft' al bijna 50 jaar door de bossen heen en kon ons dus mooie anekdotes en natuurinfo geven. Aan de rand van het heideveld een roedel herten gezien, stuk of 15. Daarna in het gebied nog wat overstekende herten. Voorzover te zien, met name kaalwild. Leuk om zo eens met de vereniging mee te gaan. Ab Hofman die deze excursies organiseert is ook een gezellige prater, dus naast goed rondkijken is het ook leerzaam en gezellig!

Één van de deelnemers kwam uit Zwijndrecht, oud veluwnaar en nu weer een bekende van collega blogger Pieter Wiegel. Klein wereldje!

's middags met de family nog naar Vaassen gereden. Bij het kijkscherm in Vaassen een leuke ontmoeting gehad met Marcel de Bruin (Marcelloromeo) een natuurfotograaf. Prachtig wat had hij een lens!!! 600 mm + converter gaf iets van 800 nog wat... zijn website; www.photo-marcelloromeo.com Heel mooi!
Bij het kijkscherm liepen ongeveer 25 herten; damherten en edelherten door elkaar. Voor zover we het konden zien door de verrekijker met name kaalwild.
Terug naar huis nog een grote keiler gezien die in de berm van de weg liep. Volgende week maar en keer 's morgens vroeg op zoek naar frieslingen.....
Al met al weer een mooie natuur / wilddag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten