donderdag 24 december 2009

Bos in wintertooi, wild in de winter

Kerstvakantie, sneeuw en het bos... Een aantrekkelijke combinatie! Deze week 3 maal het bos in geweest op 3 verschillende plaatsen. 't Harde, Elspeet en Vierhouten/Gortel.

Een bos in de winter geeft uiteraard mooie beelden op, dus gewapend met camera het bos in 't Harde in geweest. Omdat ik sinds kort een mountainbike heb, wilde ik deze ook graag uitproberen. In Elspeet heb ik een groot deel van het Leuvenumse bos en een deel van Staverden doorkruist. Tot slot weer gewapend met camera en lopend met m'n schoonvader bij Vierhouten en Gortel een voor ons bekend rondje gelopen. En daar was het raak....! Wild!

Hieronder met wat foto's een impressie van deze 3 tochten. Sfeer!
Tocht 1: 't Harde.
Dit was met name een wandeltocht vanwege de combinatie van zon en sneeuw. Wel heerlijk om zo door de natuur te lopen.. wat een rust!

Tocht 2 was een solo tocht per fiets vanaf de Stakenberg het bos in en uiteindelijk al ploeterend uitgekomen bij 'het Rode Koper' in het Leuvenumse bos. Daarvandaan verder landgoed Staverden ingetrokken. Qua natuurbeleving was het schitterend. Nog nooit zo'n wit bos meegemaakt. Dikke laag sneeuw, heel erg veel sporen! Op sommige plaatsen leek het wel een 'snelweg' voor herten.. compleet platgetrapte oversteekplaatsen. Wel ideaal om te zien op welke plaatsen de zgn. wildwissels zijn. Daar binnenkort maar eens gaan 'posten'.

Tocht 3 was een tocht bij Vierhouten / Gortel. Deze tocht hadden we al een keer eerder gelopen met een natuurgids. Dit keer samen met mijn schoonvader 's morgens vroeg dezelfde ronde gelopen. Tijdens het eerste deel wel veel sporen gezien van zwijnen en wat edelherten. Op een bekende plek waar regelmatig wild de weg oversteekt was het raak: Als eerste kwam er een Keiler de weg over gekuierd. Daarna 'huppelde' z'n nageslacht de weg over; 6 stuks. Toen een bok kort daarna een hinde. Iets verder gelopen en nog even verdekt opgesteld gepost. Er stak nog 1 keiler over. Ze kwamen allen vanuit de richting van Gortel en doken het bos in wat tot 25 december verboden gebied is. Waarschijnlijk juist dat bos omdat daar geen mensen mogen komen. Het is nu bijna 25 december, dus dat gebied gaan we binnenkort eens verkennen! Omdat het nog wat schemerig was en het wild in beweging was helaas geen scherpe beelden. Daarom er een collage van gemaakt:
Nog enkele sfeerplaatjes van die tocht:

Om alle foto's te zien ga je naar: http://picasaweb.google.nl/lanvanleeuwen/WintertochtenKerstvakantie2009#1 opmerking:

  1. Hoi Leonard,

    Prachtig zo het bos en het wild in de sneeuw. Een beetje jaloers ben ik wel. Heerlijk man om zo op de fiets er op uit te kunnen trekken. Wij moeten altijd maar weer in de auto vanuit de randstad.

    Groet,

    Peter (grofwild.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen