maandag 12 oktober 2009

Wildtocht Leuvenumse bos (2) en Staverden (Elspeet)

Helaas staan de berichten niet op de juiste volgorde.. maar....

Zaterdag 3 oktober was het weer zover. Samen met 2 broers van me zijn we 's morgens om 05.00 uur op de fiets gestapt. Goede zaklampen bij ons, warme kleding en proviand voor een halve dag. In het pikdonker fietsten we de Stakenberweg op. Het was gelijk raak; links van de weg tussen de bomen een prachtige bambi. Iets verderop (nog voorbij de speeltuin) aan de rechterkant een grote hinde op de hei. Beiden gevonden door wat met de zaklamp te speuren.
(met dank aan mijn broer Hugo voor deze foto die deze ochtend gemaakt is)

Aangekomen bij de Zwolse weg de fietsen geparkeerd in de bosrand en lopend de Zwolse weg over. Je mocht er niet stoppen, maar als je langzaam loopt hoor je toch alles prima. Daar was het helemaal aardedonker. Geen hand voor ogen te zien. Wat opviel in vergelijking met een week eerder was de stilte. Geen geburl. De avond ervoor ook al met kenissen wezen kijken, maar toen was er ook al niets te horen. Wat ook opviel; geen toezicht.... :-) Maar ook geen mensen.. Pas toen we over de helft van de weg waren hoorden we links van ons wat geburl. Zeker niet zo spectaculair als een week eerder, maar toch.. Net na het bruggetje zagen we links in het bos vele ogen oplichten; een roedel. Helaas was dat weer gauw verdwenen. Aan het eind van de weg lekker ontbeten. We werden al snel opgepiept door de 'wildjagers' uit Waardenburg dat ze een prachtig roedel met plaatshert aan het bekijken waren. We zijn er gelijk heen gegaan en hebben vanaf de bosrand prachtig het roedel kunnen bekijken. Hij stond op de uitkijk en de hindes waren aan het grazen. Een prachtie plek! Na een tijdje hadden ze ons ws toch geroken en sprongen ze heel rustig één voor één over het gaas het bos in.

Daarna met de fiets landgoed Staverden verkent. Mooi gebied, maar daar niets gezien. Iets buiten Staverden in de berm 4 jonge zwijntjes gezien.

Toch weer terug naar het bos tussen de A28 (Hulshorst) en de Oud - Zwolse weg. Daar hebben we een aantal uren rondgefiets en gelopen. Daar ook nog 2 maal een roedel herten gezien. Bij elkaar ongeveer 40 km gefiets en 10 km gelopen. Mbv een kaart en ons gevoel was dat redelijk te doen. Rond 13.00 waren we weer thuis. Opbrengst? Veel nieuwe plekken ontdekt en rond de 30 stuks wild gezien... (helaas geen foto's omdat ik dit keer wat minder bagage wilde, het scheelt toch weer ongeveer 1,5kg.).

1 opmerking:

  1. Hoi Leonard,

    Mooie foto van de bok op de hoge veluwe!

    Groet,

    Peter Smits (reisgenoot 10/10/2009)

    BeantwoordenVerwijderen