donderdag 4 oktober 2012

Bronst 2012 Veluwe afgelopen?

Inmiddels ligt onze traditionele bronstnacht weer achter de rug. Dit jaar in klein gezelschap een nacht doorgebracht op onze mooie Veluwe.
Aan het 'begin' van de avond (10 tot 12 uur) per fiets het voor ons bekende gebied doorkruist. Op verschillende plaatsen waren er nog bronstactiviteiten waar te nemen inclusief een gevecht van redelijk dichtbij.

Daarna, toen collega blogger van grofwild.blogspot.com zich ook aansloot, hebben we met de auto verschillende locaties in de wijde omgeving verkent.

Bijzonder om, ook al is het midden in de nacht, nog mensen tegen te komen. In Gortel kwam een groep jongelui van net wel / geen 18 het bos uit. Hadden uren door de wouden gedwaald en bijna niets gehoord.... Terwijl we met hen stonden te kletsen viel ons oog op een busje wat een beetje vreemd geparkeerd stond. Bleek er iemand in te slapen. Later op de dag stond het busje geparkeerd langs de Stakenbergweg in Elspeet..... Blijkens de informatie op het busje een gids... blijkbaar heeft de gids het zo druk met rondleidingen dat er geen tijd is om thuis te slapen....

Je merkt tijdens zulke nachten dat de echte fanatiekelingen de hele nacht doorgaan. Onze collega die in deze periode 2 weken vrij neemt om de bronst 's nachts goed te kunnen volgen stond ook paraat met z'n nachtkijker. Zelfs kwamen we rond 3 uur nog fietsers tegen.....

Na een heerlijke barbeque in Gortel (zo goed als niets te horen..) zijn we weer richting Elspeet getogen voor een kort slaapje. Helaas werd dat korte slaapje een wat langer slaapje. We versliepen ons..... Zie ook: http://www.grofwild.blogspot.nl/2012/10/alleen-geen-goede-fotos.html) Dus geen zonsopkomst met bronstige herten maar een paar slapende woudlopers in een chalet waar de regen tegen de ramen 'kletterde'....
Een hele gezellige nacht, maar wat minder bronst en al helemaal geen foto's. Van verschillende kanten hoor je toch wel dat op meerdere plaatsen de bronst niet zo heftig is. Wat voor al die locaties geldt is dat het niet echt koud is geweest. Zou dat de oorzaak zijn?

Deze week ook nog een rondje gereden, hier en daar kleine roedeltjes met plaatsherten, maar ze stonden allen gezellig bijeen, zonder geluid, zonder concurrentie. Toch maar weer eens een fietsrondje maken om te zien wat de stand is..

Tip: mooi 'twitterverhaal' op: http://www.grofwildfoto.blogspot.nl/2012/10/vermoeid-bronsthert-gered.html
We houden jullie op de hoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten