dinsdag 15 mei 2012

Mei 2012, hertentocht

Vorig weekend was het weer eens tijd om naar Gortel / Vaassen te gaan om met z'n allen het wildkijkscherm te bezoeken. Het was wat vroeg, maar toch... Heel in de verte konden we met de verrekijker wat ontdekken. 2 damherten dit keer.

Voor de kinderen altijd leuk, maar helaas wat ver weg.
Nu ik al wat langer in deze omgeving rondtrek weet je op een gegeven moment op welke plaatsen je iets kunt verwachten. Ogen goed openhouden dus.... Door de bomen / struiken heen dacht ik wat te zien langs de weg... Dat klopte! Ook de kinderen konden wat zien. Natuurlijk moest ik proberen een foto te maken. Onder de wind door, op m'n buik door de bladeren richting het raster gekropen. Deze geweidragers hadden niets door en lieten zich rustig fotograveren.


Allemaal wat jongere geweidragers, voorzover ik het kon zien was de grootste een acht-ender, maar op dit moment kunnen enkele enden nog doorschuiven en splitsen.
Woensdagmorgen vond ik het tijd worden om weer een vroegevogeltocht te doen. Voor werktijd, precies op de tijd van de zonsopkomst fietste ik het bos/  veld in. De boer kwam me al tegemoet, had net zijn kalvers gevoerd. 'Er staat een groot hert in de wei' was zijn boodschap. Goed om me heen kijkend fietste ik tussen de weilanden door. Niets te zien... Grapje zeker...?!
Toch... achteraan de wei, 2 laveiende geweidragers. Dat moest ik natuurlijk van dichtbij bekijken! Dat kon gelukkig omdat er paden richting het einde van de wei lopen.
Toen ik aan het einde van de wei kwam, twijfelde ik of ik wel goed zat... Beide geweidragers bleken in een glooiing van het land te lopen waardoor hun gewei in grazende toestand net boven het maaiveld uitstak.
Beide heren hadden niets door. Heerlijk te genieten van het malse voorjaarsgras. Voor hen een feestmaal na zo'n winter! Omdat ik onder de wind zat en in het groen gekleed ging hadden ze niets door. Dat gaf mij de gelegenheid ze rustig te kunnen bekijken. Het zijn volgens mij nog geen hele oude jongens, maar één van de twee leek wel een 10-ender.

Het leuke is dat ik hen al eerder heb gefotografeerd: http://www.wildervaringen.blogspot.com/2012/02/blog-post.html Er lopen er hier op dit moment 5 bij elkaar, waarvan ik er nu 2 zag. Zeer waarschijnlijk heb ik ook van één van hen enkele jaren geleden een stang gevonden. Die moet ik nog es goed vergelijken met de foto's die ik nu heb.

Een van de 2 heren bleef rustig in mijn blikveld dooreten, zo rustig dat ik hem nog enkele tientallen meters dichter kon benaderen en deze foto's kon maken. Tja.. nu had hij me wel door, vond ik ook niet erg want een hert met z'n kop omhoog is  toch nog wel mooier!

Om het rondje af te maken wilde ik nog even zien of de dames er ook nog waren en of er al kalfjes geboren waren. Door op een 'verhoging' te gaan staan had ik een aardig zicht over het veld, al begin je zonder kijker ook niet zo veel. Er lagen wat 'kleine' koppies in het gras, dus ik had al wat hoop. 2 begonnen te lopen, maar nadat ik goed keek bleken het 2 reeën te zijn... Had ik overigens nog niet eerder gezien, reeën bij een hertenroedel.
Ook al de andere oortjes die boven het gras uitstaken waren gewoon herten, mogelijk wel kalven van vorig jaar. Maar de kalfjes die nu geboren worden blijven eerst nog even buiten beeld en lopen daarna nog een tijdje met moeders mee.
Wat nog wel opvallend was; er lag ook nog 1 geweidrager in dit roedel hinden. Dat zal ook wel geen oude jongen geweest zijn!

1 opmerking:

  1. Wauw!! zeg wat een mooie serie van de edelherten
    Is echt genieten voor mij,ben net zelf terug uit de Ardennen ook daar erg veel gezien,is een heerlijke tijd om de beesten nu te spotten
    Gr Chris

    BeantwoordenVerwijderen