donderdag 6 oktober 2011

Bronst vervolg II

Uiteraard zijn we regelmatig te vinden rond de bronstplaatsen op de Veluwe. Tussen het vorige bericht en nu zijn we regelmatig te vinden geweest rond de gebieden waar de bronst op de Noord Veluwe te beluisteren / bezien is.
Af en toe schrijf ik me dan in voor een excursie onder leiding van een boswachter. Met name om een bepaald gebied te leren kennen en om te weten waar de bronstplaatsen zijn. Dit keer, 27 september, voerde de weg naar Heerde waar we (Henk en nog 2 jongens uit Ridderkerk) met Gelders Landschap mee zouden gaan. Grote groep, grotendeels met mensen die het nog nooit hadden meegemaakt. Sta je daar met z'n vieren in groen / bruine kleding en ervaring..... De groep werd in tweeën gesplitst. Een deel zou naar een observatiehut gaan, de andere groep (met stoeltjes) zou naar de rand van het ASK gaan. Het ASK is een schietterein van defensie. Onder leiding van een boswachter mochten we blijkbaar het hek overgaan en aan de rand van het ASK zitten. Het wachten begon... Na een aardige tijd was er in de verte wat geburl te horen, stoeltjes werden van de schrik omvergeworpen, de mensen werden wat zenuwachtig. SPANNEND! Ach... Maar goed, op ongeveer 800 meter voor ons, trok langzaam een eenzame geweidrager langs. Met moeite kon ik onderstaande foto's uit m'n toestel persen. Het geeft wel een aardig beeld van het ASK, je ziet wat kapotgeschoten 'rommel' liggen en het hert z'n kop opheffen om te burlen.
Wil je dit beter in beeld krijgen op deze afstand dan moet er wel een hele grote lens voorgeschroefd worden.. Wat later kwamen er nog wat burl geluiden bij, ongeveer 3 herten die het tegen elkaar opnamen. Allemaal erg ver weg en niet te vergelijken met Elspeet. Maar de sfeer was goed en ik was hier nog nooit geweest. De andere groep had niets gehoord, niets gezien.... Arme Henk.... Toch nog wat.. Een bosuil. Ook mooi om te horen in het donker!

Uiteraard vaak de bossen rond Elspeet in geweest. Jammer dat er steeds zoveel mensen staan te kijken, het lijkt ieder jaar toe te nemen... Ik geef ze geen ongelijk, maar er blijven weinig rustige plekjes over.
Vrijdagmorgen 7 oktober vroeg op pad gegaan. Ondanks de regen  toch maar een rondje met de auto gemaakt. Dat was niet helemaal voor niets. Al hebben we maar 2 x een burl gehoord, we zagen wel enkele kleine bronstroedels. Gezien het feit dat er zo weinig te horen was, lijkt het erop dat de bronst toch duidelijk aan het afnemen is. De regen speelt mogelijk ook een rol? Als het erg donker is valt het niet mee om wild te zien. Maar als ze dan vlak bij de weg staan en je draait je auto om te keren, kan het zijn dat er wat ogen oplichten. Dan krijg je dit:
Maandag 10 oktober ga ik mee met een bronstexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De damhertenbronst wel  te verstaan. 'k ben erg benieuwd! Hopelijk is het niet te nat zodat we ook nog wat foto's kunnen maken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten