woensdag 29 september 2010

Volop bronst op de Veluwe!

Woensdagavond met een paar bekenden nog een rondje Elspeet gemaakt. Jammer genoeg was het erg nevelig, al geeft het wel een mooi sfeertje. Op alle plaatsen waar we geweest zijn waren er volop bronstactiviteiten te horen. Meer nog dan een halve week geleden. Bij elkaar op in en rond Elspeet toch wel een stuk of 12 herten gehoord. Vaak ook nog redelijk dichtbij omdat de nevel gelijk een stuk dekking biedt aan de herten.

Naast het horen, ook nog een roedel gezien in het licht van de koplampen. Wel werd ons te verstaan gegeven dat we dat niet mochten doen..... :-)

Op een zeer donkere locatie nog heel goed van twee kanten 'vechtende' herten gehoord; in elkaar klappende geweien! Prachtig! De gasten die mee waren verbaasden zich nog wel om het feit dat de herten tijdens het strijden geen geluiden maken, je hoort wat 'gesnuif', wat lopers die stampen, verder een grote stilte en dan... kletterende geweien in de nevel. Prachtig toch?!

Mensen die wat later op de avond gingen kijken hadden het 'geluk' dat de nevel wegtrok, maar toen zat ik al weer thuis. Ook hoorde ik vandaag dat er een oud hert rondloopt met een 'paar gaten', zeer waarschijnlijk in gevechten gewond geraakt. Hij zal afgeschoten worden.
Update: het hert schijnt geforkeld te zijn in zijn flanken door jongere herten. Heftig dus! Het was een zeer bekend oud plaatshert. Z'n naam heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Wat ons wel verbaasde; dat er tijdens de bronst nog steeds afschot plaats vind. Dat was gisteren nog te horen. Ik begreep ook dat de meningen daarover wel uiteen lopen. Beheerders en jagers kunnen dan wel eens uiteenlopende belangen hebben...
Update; het blijkt dat over dat afschot nog niet het laatste woord gesproken is..

Zaterdagmorgen gaan we weer! En nu ook nog even gauw....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten