zaterdag 25 september 2010

Bronstnacht Veluwe 24 op 25 September

Voor het eerst ben ik meegeweest met de traditionele nachttocht van collegablogger en wildmaat Piwi. Piwi en Arie hebben al ongeveer 15 jaar een zeer goede traditie; tijdens de bronstperiode 1 x een hele nacht dwalen op de veluwe op zoek naar de spanning van de hertenbronst.

Wildwissels, Sonnema teveel op?
Nou dat is vannacht ook zeker gelukt!! Vrijdagavond pikte Arie me thuis op. Eerst maar eens naar de toeristenplek in Elspeet. Daar was het zoals gewoonlijk erg druk en het burlen was goed te horen. Rond half 10 naar de verzamelplek gereden waar we samen met Piwi en een aantal kennissen van hem een bronstrondje hebben gereden, dat leverde een aantal hinden en een groot hert wat langs de weg in de wei stond op. Toen de wind wat toenam was er een tijd niets meer van burlende herten te horen.

Rond half elf sloot ook Gerrit zich bij ons aan en waren we compleet. Ook weer traditiegetrouw werd er eerst een stevig bodem gelegd bij één van de Elspeetse snackbars. Rond 11 uur begon de tocht dan ook echt. Met de auto, gewoon over de openbare wegen een aantal voor ons bekende 'hotspots' langs gereden. En dat was goed raak; op verschillende plaatsen konden we met behulp van het schijnsel van de autolampen wat roedels bekijken.

Ook de boa's waren actief; ze reden druk heen en weer, tuurden met hun kijkers de weilanden over om te zien welke onverlaten er met zaklampen midden in het verboden bronstgebied rondliepen.. Spanning!!

Door het mooie heldere weer met maan, was het ook met een gewone verrekijker prima te zien. Het grote nadeel van veel nachtkijkers is dat er niets mee vergroot wordt, het beeld wordt alleen maar 'verhelderd'. Helemaal prachtig werd het toen een concurrent, bijhert, het roedel met plaatshert naderde. In de bosrand ontstond een heftig gevecht met zwaar in elkaar klappende geweien. Een deel van het roedel liep onrustig heen en weer in de weide. Een zeer indrukwekkend geluid om te horen!! '

Nachtzicht met wat 'hulplicht'
Tussendoor nog even de burlende herten van het kroondomein bij Uddel beluisterd. Ook daar weer verschillende herten, goed te horen.

Terug in het epicentrum van de Elspeetse bronst liep een voor die avond groot roedel; ruim 20 hinden met 1 hert! Arm beest, wat zal die het druk hebben om het roedel bij elkaar te houden....
Net voordat we bij Piwi's vakantiehuisje aankwamen nog een mooi roedeltje op een heideveldje, vlak langs de weg.
Rond een uur of 3 bij Piwi in zijn net aangeschafte, gezellige vakantiehuisje een uurtje zittend geslapen.. Heerlijk comfortabel....
Daarna een picknickplaats opgezocht en een gezellige bbq gehad. Midden tussen het bronstgeweld van de Veluwe... Prachtig toch?

'BBQ' met bronstgeluiden op de achtergrond
Richting het begin van de ochtend de weer actiever geworden herten opgezocht in het epicentrum van de bronst te Elspeet. Van wel 4, 5 verschillende kanten was het burlen goed te horen. Niet ver van onze plaats ontstond een bijna gevecht... Maar imperend naast elkaar oplopen was in dit geval voldoende om één van de herten te laten verdwijnen.
Toen het wat lichter begon te worden konden we vanaf onze positie 3 roedels zien lopen. Ook daar liepen 2 grote herten naast elkaar op, waarna er één verdween en zelfs werd achtervolgd door z'n uitdager. Prachtig om te zien!
Rond 7.30 het bos ingegaan (zonsopgang). Ondanks de drukte qua mensen nog een mooi redelijk groot roedel gezien. Een foto proberen te maken, maar dat viel door de snelheid en lichtomstandigheden niet mee.

Plaatshert bij ochtendgloren
Tot na 8.30 waren er nog burlende herten te horen.
Traditiegetrouw, werd de jaarlijkse bronstnacht afgesloten bij bakkertje Piet.

Het kost een nacht slaap, maar door gewoon netjes vanaf de openbare wegen / paden je ogen goed de kost te geven hebben we tijdens deze  tocht rond de 90 heren / hinden gezien, verspreid over ongeveer 7 roedels.
Een prachtige nacht. Bedankt jongens, tot volgend jaar hopen we!
2 van de 4 'wildfanaten' Al 15 jaar een illuster wildduo!

2 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige beleving! Jammer dat het voor mij zo'n eind weg is(1,5uur rijden).
  Ik hoop het toch ook een keertje mee te maken!
  Succes en geniet, dat doe ik ook van je blog!

  Peter Duijndam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie belevenis!
  Voor te ver weg!

  Groet, Peter Duijndam

  BeantwoordenVerwijderen