woensdag 8 september 2010

Ochtendtocht, zaterdag 4 September, Elspeet, Uddel, Veluwemeer


Afgelopen zaterdagochtend weer het bos in geweest. Samen met de broer van m'n zwager het bos ingetrokken. Vroeg het bed uit, vol verwachting, want het zou een mooie zonnige (dus vaak nevelige) ochtend worden.
Qua natuurbeleving was het sowieso mooi!
Langs de Stakenbergweg ontmoeten we de eerste zwijnen, bij elkaar een stuk of 10. Vervolgens staken er nog 3 reeën de weg over. Het begon dus goed.
Daarna de tocht vervolgd in Elspeet met het langsrijden van de ons bekende plekken. Op 2 plaatsen de auto uit geweest en een stukje gelopen. Helaas lieten in Elspeet de herten zich niet zien. Waarschijnlijk kwam dat omdat diverse wildweiden gemaaid waren en het gras in 'wiersen' op het land lag. Niet direct aantrekkelijk voor de herten. Één keer dachten we vaag iets van burlen te horen, maar dat kon ook een koe in de verte zijn... Ze zijn overigens al wel gehoord.
Toen door naar de Kroondomeinen. Dit keer voor het eerst per fiets. Helaas waren we niet de eersten (ondanks het tijdstip). Tijdens onze trip in de kroondomeinen kwamen we al vrij snel ons eerste grote roedel herten tegen. Helaas gingen ze er gelijk vandoor. We hadden letterlijk het nakijken...

Verderop de tocht, op de hei tot 2 keer toe in de verte herten gezien. Ook dat was niet fotografeerbaar. Elke keer als wij stil stonden kwam een groepje wandelaars ons voorbij..'Al wat gezien'? We konden gelukkig elke keer bevestigend antwoorden. Zij zagen steeds niets.. Waren ze weer weg, zagen wij weer wat...
Uiteindelijk 37 herten gezien waaronder een aantal geweidragers. Daar niet direct iets gemerkt van de bronst, wel dat het wild wat beweeglijker leek, zeker in vergelijking met de vorige keer. Dat kon uiteraard ook komen door het aantal mensen wat er rondliep..

Kortom, mooie ochtend, bij elkaar veel wild gezien, maar dit keer geen foto's van wild. Deze week helaas druk voor het werk, hopelijk volgende week even 'peilen' of de herten al bronstig zijn!

Aan de andere kant van Nunspeet is geen bos, maar water. Ook dat trekt soms. Samen met zwager Jan een tochtje gemaakt en onderstaand plaatje geschoten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten