woensdag 9 september 2015

Stand van zaken: Bronst 2015

Jawel....! Het is weer wat begonnen!!!
We beginnen maar met een filmpje  met 2 jongere bronstherten in het Kroondomein, let op de bronstmanen!!
 
(als dit niet werkt, kijk dan via: https://www.youtube.com/watch?v=ppSPfsoyJWA, dit is een niet bewerkte opname).
Ondertussen zijn we een week verder en ligt onze 1ste bronstnacht weer achter ons. Met o.a. grofwild.blogspot.com en Arie hebben we een nacht genoten van de Veluwse bronst. Uiteraard in de vrije wildbaan. Gelukkig was het vrij helder en konden we met onze gewone verrekijker nog heel wat zien.

Duidelijk is wel dat de hoogbronst nog niet begonnen is. Echter stonden alle, bij ons bekende, weilanden vol met roedels herten. Opgeteld zouden dat er wel eens 125 - 150 geweest kunnen zijn.
Meestal hetzelfde beeld: het kaalwild, oudere en jongere hinden in het weiland én het plaatshert aan de rand van de dekking net in het bos, net op het weiland. Er werd soms redelijk geburreld, maar nog niet het echte aanhoudende burrelen, uren lang door wat je tijdens de hoogbronst wel hebt. Op een mooie windstille nacht kun je dan soms 12 verschillende herten horen! Je begrijpt: kippenvel!

Dat het geen hoogbronst is, is met name te merken aan het feit dat de plaatsherten nog niet echt veel achter de dames aandrijven /  flemen. Ze sparen hun krachten nog voor de hoogbronst. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur. Het is nog steeds niet echt koud, al was het vannacht vrij helder. Daarnaast is het de laatste weken vrij 'onrustig' in de natuur: veel regen en wind wat ook niet bevorderlijk is. Maar het belangrijkste zal toch zijn: de dames zijn nog niet 'tochtig'.
Ook dit keer weer heerlijk genoten van een kampvuurtje en culinaire hoogstandjes van Arie, ter plekke bereidt op een brandertje. Naast de mooie ontmoetingen met het vele wild, o.a. een kapitale geweidrager pal aan de weg, ook nog gezellige ontmoetingen met mede-wildliefhebbers.
Tot slot wat bronsttaferelen van de afgelopen week:
(als de video niet werkt, kijk dan via: https://www.youtube.com/watch?v=3lNjUXjemeE), origineel, niet bewerkt beeld) 
als de video niet werkt, kijk dan via: https://www.youtube.com/watch?v=5veQ06vXTe4), origineel, niet bewerkt beeld) 
Zelfde roedel, nu met wat gedrijf en geburl van het plaatshert:



Kortom: een mooie nacht, op naar de volgende!

Nog wat nachtkijkerbeelden van vorig jaar: https://www.youtube.com/watch?v=Wvy036xtOT0


Geen opmerkingen:

Een reactie posten