vrijdag 13 augustus 2010

Zomertochten 2 Elspeet, Gortel, Uddel

De laatste berichten van deze heerlijke zomervakantie. Qua wildbeleving voor mij tot nu toe (na een klein jaar) de mooiste ervaringen. Fotograferen valt niet altijd mee, maar de foto's worden steeds beter. Kwestie van veel rondrijden / fietsen / wandelen en hopen dat het wild vroeg actief wordt. Deze foto's op een zaterdagavond gemaatk. Regenachtig, dus waarschijnlijk rustig in het bos. Dat klopte. Eerst maar weer eens richting Gortel met de hele family. Elke keer Elspeet / Veenweg wordt ook wat saai. Onderstaand een typisch Gortel plaatje. Dik zwijn op de weg met auto erbij.
Lach eens naar het vogeltje....!
Daarna toch maar weer naar de Veenweg. Hoe groot zou het roedel nu zijn? Het begon met 80, daarna 40 en weer later rond de 20. Ook dit keer waren het er ruim 20. Lekker vroeg, 21.00 kwamen ze het mais uit. Duidelijk te zien is een geweidrager. Hij zal vast over enkele weken dit roedel 'kwijt' zijn in de bronststrijd. Het is nog een redelijk jonge bok.
Terwijl er 6 mensen staan te kijken (lekker rustig!!) steekt het roedel de Veenweg over. Gespitst op mogelijk gevaar. Naast de bok met een 'redelijk' gewei loopt er in dit roedel ook nog een spitser bij.
Veilig overgestoken, nog even kijken naar die nieuwsgierige mensen en daarna...
In een mooie sprint de hoek van de weilanden in. Daar wachten ze nog even een poos op 3 achterblijvers die daarna nog de weg overstaken.
Tijdens een andere avond toen ik samen met mijn broer Koert op pad was op de fiets maakte ik de volgende foto. Eigenlijk mislukt, maar het laat goed zien dat je herten tijdens de schemering zo voorbijfietst. Je ziet ze immers bijna niet!
Die avond nog wel iets moois meegemaakt, iets waar je kippenvel van krijgt.... een roedel herten wat op 20 meter afstand van je een weiland wil verlaten.... Te donker voor een foto, maar ik heb er een stukje film van. Als het lukt, voeg ik dit later nog toe. Wat een sensatie, zo dichtbij heb ik ze op de Veluwe nog niet gehad. De Hoge Veluwe is een ander verhaal, maar dat tel ik niet mee.
Deze week de laatste grote tocht. Pieter van grofwild.blogspot.com was er ook weer bij. Een andere vriend waar hij mee op vakantie was (fotograaf) bleef op z'n bed liggen. Wat zal hij balen als hij deze foto's ziet!! Tja, voor mooie beelden moet je soms vroeg je bed uit.. Half 6 verzamelen is best op tijd.. Tijdens een ruim 2 uur durende wandeling in Uddel, bij de Aardhuisweg kwamen we onderstaande dieren tegen..
Dat we dit fantastisch vonden, spreekt voor zich.. Opkomende zon, nevelig en dan zoveel bokken!!! Tijdens deze tocht 46 herten, 5 reeën en 1 zwijn. Van de 46 herten 12 bokken! In Elspeet lieten de bokken zich deze zomer slecht zien, maar hier niet...
Een roedel met bokken en hinden en nog wat kalven. Door onze groene kleding en op de achtergrond het bos waren we bijna niet te zien, wind was er bijna niet. En ja, we liepen gewoon op het pad, een paaltjesroute!! Deze bok had ons wel in de gaten, gelukkig maar, nu kon ik hem mooi op de foto zetten. Tot nu toe m'n mooiste foto van een Edelhert in de vrije wildbaan. Heerlijk!
Iets verderop liepen ze weer, wel wat verder weg.
Al zou je geen wild zien, de natuurbeleving is hier ook groot. Leuk om met tegenlicht, een opgaande zon, te experimenteren.
Weer verder op onze wandelroute (wel nog steeds langs de hei), kwamen we dit roedel tegen. Weer veel bokken. Ook deze lopen nog vriendschappelijk bij elkaar.
Stukje buiten het heideveld kwamen we weer een roedel tegen. Deze bok liet zich ook aardig zien. We dachten te kunnen zien dat deze bok wat ouder was; z'n gewei is wat aan het terugzetten. Deskundige lezers; reageer gerust!
Toen we gisteravond nog even bij de Veenweg gingen kijken, kwam er helaas geen roedel. De eerste keer in 3 weken dat ze er niet waren.. Waarschijnlijk omdat het grasland naast hun maisperceel gemaaid en geinjecteerd was. Mogelijk zijn ze daardoor het mais uitgetrokken of via een andere route naar de sappige graslanden getrokken, buiten ons gezichtsveld om...
De volgende blog zal wel even op zich laten wachten... Nu weer hard aan het werk, dus iets minder zin om vroeg m'n bed uit te gaan.... Wachten op de bronst.. Dan staan er weer 3 excursies gepland..

2 opmerkingen:

 1. Dag Leonard,

  ik lees zojuist je verhalen en zie je fantastische foto's. Ik ben ook hobby natuur fotograaf en sta op een camping in Ermelo. Ik ben graga in de bossen voor mooie wildfoto's.

  Mogelijk kan ik een keer met je mee op pad want jij weet een aantal mooie plekken.

  Graag hoor ik van je.

  Mvg,

  Frank Peters
  f.peters@zaanstad.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's!

  Ik kom zojuist terug van een wandeling door het Kroondomein bij Udden, en ik moet zeggen dat ik verbaasd was over de hoeveelheid wild die ik daar overdag(!) gezien heb. Veel meer dan je op het Deelerwoud, de Loenermark en de ZuidOost Veluwe normaliter ziet.

  Dank voor dit mooie verslag.

  BeantwoordenVerwijderen