zaterdag 7 augustus 2010

Zomertochten

Nu ik weer op de Veluwe ben, is er voldoende tijd om het bos in te trekken. Verschillende keren ben ik de afgelopen 2 weken het bos in geweest. Zowel 's morgens vroeg als 's avonds laat. Op al die tochten zijn er verschillende foto's gemaakt. Helaas is het meestal te donker om goede foto's te maken, maar filmen gaat dan nog wel redelijk.
Op één van de vroege tochten (rond half 6) met wat nevel op de velden rond Elspeet is het genieten van dit soort taferelen. Al zie je dan soms geen wild, ook dit is erg mooi! Een deel van de tochten zijn met de auto gemaakt. Samen met collega Blogger Pieter en Peter (grofwild.blogspot.com) op pad geweest.
Meestal wordt landgoed Staverden ook met een bezoek vereerd. Dit keer geen herten, maar wel een mooie wandeling en sfeerbeelden. (boven)
Bij toeristen ondertussen ook bekend; een maisveld in Elspeet waar tussen 21.00 en 22.00 een roedel herten het mais uitkomt, de wei oversteekt, een pad overgaat en dan verder trekt de weilanden in. Was het roedel 2 weken geleden nog 80 stuks groot, daarna 45, gisteravond kwamen er maar 18 langs. Waarschijnlijk door de toeristische drukte (kijkersfile) en het schieten van de jagers die momenteel actief zijn om de hertenstand weer op het juiste peil te krijgen.

Met kijker en camera lieten ze zich goed observeren (nu rennen ze helaas in 1 streep het mais uit, weiland over en verdwijnen daarna in de nevels...). Op de video heel mooi vast kunnen leggen hoe een jonge bok 'om de macht strijd' met een leidhinde. Ook het flehmen (ruiken) heel goed kunnen zien.
Sfeerbeeld op de hei. Roedel van totaal ongeveer 10 stuks.
Zonsopkomst in de Elspeterstruiken.
2 passerende bokken in de Elspeterstruiken. Helaas zijn er de laatste weken niet zoveel bokken te zien in de omgeving. Hinden met kalven en een enkele jonge bok die nog bij de dames loopt, maar de oude garde verbergt zich goed. Waarschijnlijk maken ze zich klaar voor de bronst, waarna ook de roedels 'bokken' uit elkaar zullen vallen en ieder strijd voor zijn eigen roedel. Nog even een paar weken wachten, dan gaan we spannende tijden tegemoet!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten