zaterdag 11 september 2010

Park Hoge Veluwe, Bronst September 2010

Vanmiddag / Vanavond met het hele gezin naar park Hoge Veluwe geweest. Het was zeker de moeite waard! De bronst is hier langzaamaan wel begonnen! Jammer dat het zo ongelooflijk druk was!! Toch konden we langs de wilbaan een plekje vinden voor de auto en de camera opstellen. Op de overbekende plek konden we genieten van wat bronst taferelen. Wat deze hinde van plan was, is mij niet bekend..
Het roedel hinden werd eerst met name vergezeld door enkele jonge bokken, spitsers. Ook zij maakten zich klaar op hun manier voor de bronst. Ze rolden door de modder en zagen daardoor er ook al 'indrukwekkend' uit. Het water druipt nog uit zijn vacht!
Toch was het spel voor de spitsers al vrij snel afgelopen. Een oudere heer betrad het toneel. De spiterser waren snel verdwenen. Zij speelden een stukje verder bij een klein roedel nog wat de baas..
Dit oudere hert dreef het roedel regelmatig op en was al wat onrustig. Het bijzondere was wel dat deze bok wel 'stom' leek. Hij probeerde regelmatig te burlen, maar er kwam geen geluid voort uit zijn keel.. Heel apart.

Prachtig om te zien hoe deze bok zich klaar heeft gemaakt voor de bronst o.a. te zien aan z'n vieze modderige vacht.
Het roedel bestond ongeveer uit een hinde of 20, waaronder ook kalfjes.
Het is hier geen Elspeet, maar voor foto's maken is het een heerlijk stekkie. Je staat dan wel met ongeveer 150 anderen, maar goed, dat moet je voor lief nemen.

Het bleef niet bij deze ene oudere bok, er kwam nog even een concurrent kijken. Die werd netjes, zonder geweld, verdreven.
We proberen de komende tijd, als het nog wat spannender wordt, zeker nog een keer te gaan kijken. Maar eerst weer in eigen omgeving eens nagaan of de bronst al begonnen is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten