zaterdag 7 november 2009

Wildspeurtocht 7 november

Zoals aangekondigd zijn we vanmorgen met een groepje natuurliefhebbers het bos bij Gortel in geweest. Jan van Niebeek was onze natuurgids. Met veel enthousiasme heeft hij ons dingen verteld over het grofwild wat in de veluwse bossen leeft.

Tegelijkertijd heeft hij ons laten zien hoe je als bezoeker je gedrag moet aanpassen aan de omgeving waarin je rondwandeld. Ogen open, goed om je heen kijken en strategische plaatsen innemen waar je goed bospaden in kan kijken. Dat werkte; er stak een groepje van 6 zwijnen het pad over, helaas nog te schemerig om ze op de foto te zetten. Qua zichtbaar grofwild bleef het daarbij. Wel veel prenten gezien, een raaf en 2 maal een buizerd.
Zwijnentanden, met de korte kromme tand slijpt een zwijn zijn 'wapen' zodat hij vlijmscherpe tanden heeft. Elke cm weggesleten tand (wapen) geeft aan dat het zwijn ... jaar is.

Jan heeft ons veel verteld over de kenmerken van herten, de levenswijze, e.d. Enkele interessante dingen die ik nog niet wist; een hinde leidt vaak de roedel i.p.v. de bok. Bij veel wildweiden hebben vrijwilligers van de vereniging het Veluws hert rond het bovenste deel van het grove gaas, dubbeltjesgaas gevouwen. Springende herten kunnen dan minder snel met hun hoeven in het gaas verstrikt raken.
M'n schoonvader heeft deze ochtend de foto's gemaakt. Thanks!
Hieronder een foto van een zgn. 'zoel' waar zwijnen heerlijk in kunnen baden. Aan de bomen eromheen is te zien dat de zwijnen zich na hun bad aan de bomen hebben geprobeerd 'schoon' te wrijven.
Jan Niebeek zelf maakt heel erg veel wildtochten. Op deze tochten maakt hij ook unieke filmopnamen en foto's. Jan verzorgd ook informatie avonden voor groepen. We zullen zeker nog een keer met hem in kleiner verband of met een ATB tocht het bos in gaan. Voor informatie over zijn tochten kun je kijken op: http://www.ziedeveluweleeft.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten