zaterdag 7 mei 2011

Bijna the big five in het voorjaar!

28 april 2011 heb ik samen met een collega die ook eens mee wilde een toch gemaakt over een stukje Veluwe. Fietsen achterop de auto en gaan..! Een hele mooie ochtend meegemaakt. Ons rondje begon in Elspeet waar we vanuit de auto wat punten observeerden, dat leverde dit keer niet veel op (zeker in vergelijking met de vorige beschreven tocht), we zagen ver weg met de verrekijker 2 of 3 hinden. Daarna zijn we in een ander deel van Elspeet per fiets het bos in gegaan. Het was ook nog eens heerlijk weer, dus een mooie zonsopkomst, een prachtige combinatie.

Al vrij snel kwamen we onze eerste zwijnen tegen, overigens liepen ze ook weer langs de Nunspeterweg waar 80 gereden mag worden....
De meeste zwijnen die we tegenkwamen waren niet echt oud, waarschijnlijk overlopers. Dat je in het bos heel goed moet rondkijken (wat veel mensen niet doen) werd al snel bevestigd. Op een afstandje stond een moeflon ons te bekijken. Wij deden dat uiteraard ook:
Daarna hebben we op diverse plaatsen in het bos wat veldjes afgespeurd. M'n collega dacht nog schapen te zien..... maar dat waren bij nader inzien toch echt zwijnen.
Het viel me op dat er erg veel zwijnen waren, bijna op elk veldje liepen ze wel, maar geen grote baggen of keilers.
Zomaar een stukje van het pad af liep een klein roedeltje van 3 herten. 1 hert en 2 hinden. Heel mooi om met de verrekijker het hert met bastgewei te bekijken, helaas waren ze te snel voor het fototoestel.
Op een voor ons bekend veld hoopten we onze damherten en moeflons tegen te komen. Na een stukje voorzichtig 'bersen' konden we gehurkt achter een scherm het veld overzien. En ja hoor... onze Dama Dama en Ovis Gmelini waren aanwezig en natuurlijk nog een zwijntje....
Bij de Moeflons liepen 2 rammen en 2 ooien. Het leek mij dat het ene ooi nog niet zo oud was, misschien een ooilam van vorig jaar? Mogelijk dat een van de lezers van dit bericht dit beter kunnen aangeven?
Bovenstaande foto genomen met de zonsondergang stand, dat geeft wat warmere kleuren... Er stonden bijelkaar 5 damhinden.


Een leuk klein zwijntje... Wat zijn ze toch lief... behalve als ze je tuin komen omwroeten..

Tot slot in weer een ander deel van Elspeet een erg grote dassenburcht bekeken. Heel mooi om te zien, hierboven een van de ingangen die zo te zien gebruikt worden. Bij elkaar waren er mogelijk wel 15 tot 20 ingangen, deels niet meer in gebruik.
In datzelfde gebied stonden er spontaan (het was al kwart voor negen) enkele hinden met, naar we te laat opmerkten een geweidrager, rustig op uit het gras....
En al zie je mogelijk niets op een tocht... geniet van de schoonheid van de natuur!!

Wat zagen we? Teveel zwijnen, 11 herten, waaronder 2 geweidragers, 4 moeflons, 5 damherten, een super grote dassenburcht en waarschijnlijk een vos.... Je begrijpt.. het was super!

1 opmerking: