zaterdag 3 april 2010

Zaterdagmorgen rondje; The big five

Vanmorgen met een toezichthouder mee op zijn ronde meegeweest. Heel mooi om dit eens mee te maken. Op deze manier kom je in gebieden waar je normaal gesproken niet zo gauw komt of mag komen. Via allerlei bospaden / zandpaden hebben we een heel gebied doorkruist. In deze blog een korte impressie van deze tocht. Wel heel bijzonder; we hebben 5 soorten grofwild gespot. Op volgorde staan ze hieronder. Heel bijzonder was de ontmoeting met 2 moeflonbokken. Ook voor de toezichthouder en fotograaf was dit wel uitzonderlijk. Bij onze 2de observatie poging van deze 2 bokken kwamen ze tot ongeveer 4o meter (of was het nog minder) dichtbij... FANTASTISCH!! Heel uniek.
Allereerst een aantal malen wat edelherten gezien, op het pad of in de bosranden. Deze bleven rustig bij de nadering van onze auto, we konden uitstappen en ze fotograveren. Helaas was de belichting om die tijd niet ideaal, zeker niet voor mijn toestel.

Om deze tijd een zwijn tegenkomen was ook wel redelijk zeldzaam, samen met een jaarling bleef hij even staan, maar vluchtte toen toch het bos in.

Regelmatig kwamen we ook een ree tegen. Wel zie je meer edelherten dan reeën. Dit exemplaar zat prachtig verscholen tussen de heidestruiken. Je kan wel merken dat de chauffeur nog veel meer oog heeft voor zulke dingen..... Ik zag af en toe pas veel later de dingen die hij al had gezien.... blijven oefenen!

We bezochten, voor hem, 2 bekende wildweiden waar mogelijk damherten en moeflons te zien zouden zijn. Al bij de eerste wei, lagen er 2 bokken. Ze zagen ons niet (we slopen....) en roken /hoorden ons niet (tegenwind). Helaas konden we die niet van heel dichtbij bekijken, na een tijdje verdwenen ze toen ze ons ontdekten. Maar... Bij de 2de wildweide was het raak. Vanuit de bosrand konden we in tijgergang een heel eind de weide opkruipen. We hebben daar ongeveer 45 minuten gelegen? (tijd vergeet je vanzelf, zeker als je dit meemaakt en een hele zere nek krijgt, verstijfd en nat wordt van het grondvocht.....). Maar heel bijzonder, ze zagen wel wat, maar in onze groene outfit en door onze liggende houding vormden we geen gevaar. Stapje voor stapje kwamen ze dichterbij, telkens opkijkend en luisterend... Dit was fantastisch. Nog even en ze lopen over ons heen....... Met dank aan de redelijk stevige wind kon dit gebeuren. Het heeft een aantal zeer mooie plaatjes opgeleverd van een dier wat vrij schuw is en zeker in het wild op de veluwe moeilijk te benaderen is. Deze moeflons komen oorspronkelijk hier niet voor, maar komen uit de kroondomeinen en zijn door gaten in het hek in dit gebied terecht gekomen. Ze worden hier gedoogd.... In park Hoge Veluwe zijn ze ook, maar dat is een park... Bij het Wekeromse zand schijnen ze ook te zitten, maar daar zijn ze nog niet veel gespot.

We hadden 4 van de 'big five' gezien. Alleen het damhert nog... Deze dieren zijn helemaal moeilijk te benaderen en te fotograveren. Onderweg naar huis stonden er toch 2 tussen de bomen ons te begluren.... Die konden nog net op de foto gezet worden.
Kortom; een prachtige tocht van ongeveer 4 uur, met dank aan de toezichthouder!
De eerstvolgende natuurtocht zal hopelijk vlg vrijdagmorgen zijn in de Amsterdamse waterleidingduinen. We zijn daar met een groep directeuren op studie 2daagse. Samen met collega blogger Pieter (hij vooral...) zullen we een excursie organiseren in de vroege ochtenduren.. Voor de liefhebbers!

1 opmerking:

 1. Hallo Leonard,

  Ik volg, als zwager van Pieter Wiegel, je blog ook (ik zat voor je op de kar in de OVP vorig jaar). Super dat je met Maas op pad bent geweest. De foto close up van de moeflon is super. Maas heeft deze op nederpix.nl geplaatst, bijna identiek aan die van jou.

  Ga zo door en zorg dat die zwager van me aan het eind van de week geen leugens verteld in de AWD.

  Hopelijk tot ziens op een keer een route over de veluwe.

  Groeten,
  Peter Hooijmeijer
  Ridderkerk

  BeantwoordenVerwijderen