vrijdag 9 april 2010

Amsterdamse Waterleiding Duinen

Donderdag 8 en vrijdag 9 april was ik in het kader van een studie tweedaagse in Noordwijkerhout. Samen met collega blogger Pieter Wiegel (grofwild.blogspot.com) hebben we een 'vroege vogel' excursie georganiseerd op vrijdagmorgen 9 april. O.a. door de verhalen van andere bloggers en de ervaringen van Pieter leek het ons een goed plan om voor de liefhebbers van de natuur en/of wild dit te organiseren. Uiteindelijk waren er 7 collega's die met ons meegingen, waaronder een aantal 'vogelaars'.
Met behulp van een beschreven route van een andere collega blogger 'de bossies' (http://www.awd-bossie.blogspot.com/) hebben we een route gelopen van ongeveer 2 uur. In dit gebied is het zo goed als zeker dat je damherten tegenkomt. Dat hebben we ontdekt.....! We hoopten nog op de vos en de moeflon, dat is niet helemaal gelukt... Klokslag 7.00 uur liepen we het gebied binnen vanaf de vogelenzangweg, nadat we de defecte kaartjesautomaat gepasseerd waren. Gelijk aan het begin (zoals 'de bossies' al hadden geschreven in hun routeverhaal) kwamen we de eerste damherten tegen. Voorzover het te zien was, hindes en kaalwild. Deze waren wel erg tam. Beetje dierentuinachtig.
Bijzonder in het gebied is de aanwezigheid van vrij veel water. Waterpartijen met natuurlijke oevers, of waterpartijen / kanalen in betonnen bedding. In één van die kanalen kwamen we een koppeltje zwanen tegen. Voor de vogelaars onder ons waren er ook redelijk wat vogels te zien, maar tijdens een wandeling is het toch wat lastig om vogels te observeren.
Naast de damherten, moeflons en vossen leven er in afgezettte delen van het gebied ook runderen. In het gebied is niet zo heel veel afgezet. Ook bijzonder aan dit gebied is het feit dat je naast de paden mag komen. Alles wat niet afgezet is mag je betreden. Dat hebben we nu bijna niet gedaan vanwege de tijd, maar op die manier kun je theoretisch het gebied dwars door. Met de huide technieken van googlemaps op je telefoon (wat wij ook gebruiken op onze tochten) kun je prima de weg vinden in zulke terreinen.
Onlangs hebben we bij Elspeet (in het wild) 2 prachtige moeflonbokken geobserveerd, in dit gebied lopen ze ook in het afgeschermde gedeelte. Ze waren vrij snel verdwenen maar liepen 'toevallig' langs het raster zodat ze te fotograveren / bekijken waren.
Op bijna dezelfde plek als de moeflons, maar dan voor het raster stond dit damhertje naar ons te kijken. Gelukkig hadden we een collega bij ons die de stand bijhield van het aantal damherten, want we hebben er zoveel gezien dat we bijna de tel zouden kwijt raken. Hoe verder we het gebied ingingen hoe 'schuwer' de damherten waren. Zodra ze ons zagen, vluchtten ze weg of bleven op afstand.
Bijna halverwege de wandeling staken we een grasland over. Daar stak juist een roedel over met kaalwild wat een prachtig beeld opleverde; met gracieuze sprongen staken de damherten de vlakte over, in combinatie met de opkomende zon gaf dat een prachtig beeld. Bijzonder aan deze foto is dat heel goed te zien is dat een damhert een andere gang heeft dan een edelhert. Het damhert komt met alle 4 de lopers van de grond af, wat een springende 'gang' geeft. Heel bijzonder om te zien!
Bijna aan het eind van deze grasvlakte liep een roedel kaalwild met geweidrager. Overblijfsel van de bronsttijd? Ze liepen redelijk ver, maar met verrekijker goed te volgen. Wat we hoopten gebeurde; de geweidrager poseerde prachtig voor ons op de top van het duin. Met m'n 350 mm lens kon ik niet dichterbij komen dan onderstaand plaatje, maar geeft ondanks het bereik toch een mooi beeld:
Weer bijna aan het begin aangekomen van onze tocht, stond deze hinde zichzelf te 'verzorgen'. Het werd tijd om de balans op te maken.... We hadden als lokmiddel onze collega's de garantie gegeven dat ze 20 damherten zouden gaan zien.. Uiteindelijk werden er dat (met een aantal die we in het gebied zagen lopen op de terugweg naar het hotel) ongeveer 90...........
Bijna aan het eind van de tocht kregen we nog een 'toegift'. Er stonden 2 geweidragers met prachtige geweien niet al te ver van ons vandaan.... Omdat we van die ongeveer 90 herten maar een stuk of 4 met gewei hadden gezien, was dit wel heel mooi. Ze stonden met hun gewei in het struikgewas te schuren. Wij maar hopen dat het gewei zou afvallen.... (wat bij de meeste al gebeurd was).. Helaas ging dat niet gebeuren. Lang wachten konden we niet vanwege de tijd.. het ontbijt wachtte..
Kortom, het was een geweldig mooie wandeling, die zonder wild ook erg mooi is om te doen!! 'Bossies' heel hartelijk bedankt voor het uittypen van de tocht, zodat we in 1 keer de hele tocht goed gelopen hebben. Wil je deze tocht ook eens gaan lopen? Mail dan naar lanvanleeuwen@gmail.com
Alle (onbewerkte) foto's van deze tocht staan ook op picasa:

3 opmerkingen:

 1. Hoi Leonard
  Wat een herlijk gebied hé
  Geweldig dat er negen man mee geweest is.
  Want ik weet wel zeker dat ze er allemaal van genoten hebben.
  Prachtige foto's..van o.a het Mannetjes Damhert en de Moeflon..
  Ook het springende hertje op het Groot Zwarteveld is Super.
  Ik ben blij dat jullie er zoveel gezien hebben.
  Want je moet er wel vroeg je bed voor uit ..Gr Henk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb van deze wandeling...melding gemaakt op mijn site. Mooi verslag.
  En inderdaad..De damherten in het voorgebied zijn een stuk tammer..dan in het achtergebied.
  En dat jullie er 90 zijn tegengekomen..Dat zijn er best wel heel veel.
  Gr Henk.
  p.s. De Route...Graag gedaan..heel leuk.
  al waren jullie er in een weekend geweest..dan had ik graag mee gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het AWD mooi he ... Via de bossies hier terecht gekomen en volgens mij hebben jullie een heerlijke wandeling gehad!

  Groetjes,Miranda
  www.mirandabos.com

  BeantwoordenVerwijderen