zaterdag 10 oktober 2009

Bronstexcursie OostVaardersPlassen
Vandaag meegeweest met een bronstexcursie van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen bij Lelystad.

Een prachtige 'wild'excursie naar het OVP bij Lelystad. Met dank aan P. Wiegel (zie ook zijn blog;grofwild.blogspot.com) die deze excursie geregeld heeft.

Met een 'huifkar' zijn we het gebied in geweest onder leiding van een vrijwilliger van Staatsbosbeheer.

Met name het feit dat er letterlijk honderden herten te zien zijn is heel apart, maar wel erg boeiend. Naast de vele honderden herten die in dit gebied leven (2200?) kwam ook de kudde konikpaarden langs. Dat zijn er rond de 700. Ook leven er nog rond de 800 heckrunderen in het gebied. Totaal dus rond 4000 grazers, die dit gebied het open karakter laten houden.
Een groot verschil met de Veluwe is dat de herten hier op de vlakte grazen. Je ziet er daarom ook honderden lopen. Ieder plaatshert heeft een eigen stuk terrein waar hij hindes probeert heen te lokken. Geïnteresseerde hindes probeert hij vervolgens voor zichzelf te houden en gaat daarvoor desnoods de strijd aan met z'n concurrenten. Ook dat hebben we (beperkt) even gezien. Op de Veluwe trekken de herten overdags het bos in om te schuilen, hier blijven ze op de vlakte.
Het wildbeheer in dit natuurgebied is uniek voor Nederland omdat er juist bijna niets aan beheer gedaan wordt. In dit natuurgebied mag de natuur zijn gang gaan. Dat betekent dat het aanbod van voedsel bepalend is voor het aantal dieren dat er via dit natuurlijke systeem in leven kunnen blijven. Alleen echt zieke dieren worden afgeschoten. Kadavers van herten (zie ook nog te verschijnen foto) mogen blijven liggen, van de runderen en paarden (nog) niet.

Naast deze grazers ook nog een visarend, witte reiger, diverse buizerds en een vos gezien. Plus alles wat mijn oog nog ontgaan is aan kleinere vogels. Kortom een prachtige natuur / wild beleving!3 opmerkingen:

 1. Hey Leonard,

  Leuk dat je ook een blog hebt. Ziet er goed uit.
  We houden contact.

  Groet,

  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leonard, Geweldig man, daar zie je teminste wat lopen.
  Graag zouden wij de volgende keer ook mee gaan als dat mogelijk is.

  Groeten van de wildstropers uit Waardenburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He Leo,

  Wil je Nunspeet wel een beetje behoeden voor al dat loslopend "wild" uit andere regio's van NL :-)

  Leuk zeg dat je een blog hebt gemaakt. Mooie foto's!

  Groet, Erik

  BeantwoordenVerwijderen