zaterdag 18 mei 2013

Veel op de lopers!

Vooraf: wil je nog mooiere foto's zien van deze tocht, kijk dan ook even op www.grofwild.blogspot.com...!

Nadat ik onderstaand bericht had gelezen, snapte ik het wel.., zie: http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php/van-onze-redactie/3404-nnn.
Een deel uit het bericht:
Nadat er nu achter blijkt dat de edelherten stand in en rond de agrarische envlave Uddel-Elspeet al jaren te hoog is, moet er nu drastisch ingegrepen worden. Mede door veranderde telmethode is letterlijk aan het licht gekomen dat de stand veel hoger is, dan voorheen werd aangenomen. Sinds 1959 worden er schermertellingen gehouden, op een aantal vaste plekken wordt gekeken hoeveel herten er zijn. De laatste 3 jaar wordt er tevens ná de schermering tot 01:00 uur of nog later geteld. Daarbij wordt met de auto rondgereden, voornamelijk langs de weilanden en met behulp van een schijnwerper gekeken hoeveel herten er zijn. Met deze methode bleken er "opeens" veel meer herten te lopen. Eerst werd de stand op ca. 350 geschat, nu kwam men op 528 stuks. Tel daar de verwachte aanwas bij op en de hertenpopulatie bedraagt 800 stuks

Waarom ik dit aanhaal..? Omdat we de laatste weken bijzondere aantallen herten waarnemen in het genoemde gebied..!
Voorbeeldje: Woensdagavond kom ik met makker Pieter uit Apeldoorn. Uiteraard rijden we wat om om de 'hotspots' van dit gebied langs te gaan. Weiland 1: 25!! geweidragers. Nog nooit zoveel bij elakar hier in dit gebied gezien. Weiland 2: ongeveer 40 stuks kaalwild. Weiland 3: rond de 30 stuks kaalwild. En dan hebben we nog vele weilandjes niet gehad..

Vrijdagmorgen was het ook al niet veel anders, samen met Pieter van Grofwild, Henk en Evert - Jan, nieuwe collega in het vak een tocht gemaakt.
Nadat we onderweg al bijna een reebok aanreden en 5 zwijnen tegenkwamen stapten we op de fiets. Voordat we met onze echte tocht begonnen,  al enkele kleine roedeltjes kaalwild. We waren al bang dat het wild zich al had teruggetrokken de daginstand in. Maar dat viel reuze mee:Volle bak in 'de Arena', ruim 40 hinden en bij elkaar 23 zwijnen. Met name die laatste die horen hier niet. Dit deel van het gebied is '0 - stand', maar daar trekken de zwijnen zich niet zoveel van aan. Bij de laatste foto kun je nog mooi wat leeftijdsverschil / bouw zien in de zwijnen vooraan en links achteraan. De voorste zijn met name 'overlopers' van vorig jaar, de achterste zijn wat zwaarder gebouwd en duidelijk ouder. Hier nog geen biggen bij, daar zijn ze dit jaar later mee. Overigens ook benieuwd naar de zwartwild / zwijnentellingen die de komende weken plaatsvinden. Wat zal daar de stand van zijn?
Na een enkele hinde kwamen we later op onze tocht nog deze heren tegen:
Ik had helaas nogal last van 'vochtige' lucht waardoor de foto's niet zo scherp geworden zijn, grofwild.blogspot.com heeft er mooie foto's van. Het moment blijft uiteraard erg mooi! Prachtige, zwaargebouwde dieren. Er liep in ieder geval één oudere heer tussen, te zien aan z'n 'knik' bij z'n hals en een wat aflopende achterpartij.
 
Verderop langs onze fietsroute nog op diverse momenten ontmoetingen met kaalwild. Vandaar de verwijzing naar het bericht, ook deze morgen toch wel 100 herten, enkele reeën en veel zwijnen.... Het kan voor zo'n gebied ook teveel worden! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten