woensdag 5 september 2012

Even bijpraten, zomerperiode 2012

Het is al (te) lang geleden dat ik hier wat heb gedeeld over m'n ervaringen. Het gaat er bijna weer van komen...!

Deze week: ervaringen van deze zomer, reënbronst, toeristendruk op de Veluwe en de eerste bronstgeluiden!!!

De zomerperiode is bij uitstek (wat vrije tijd betreft) om de natuur in te trekken. Toch is er dit jaar niet zo heel veel van gekomen... Waarschijnlijk zijn we teveel weken naar het buitenland geweest...

Natuurlijk zijn we wel een paar keer de natuur ingegaan, op zoek naar o.a. wild. Opvallend dat het deze zomer een stuk rustiger was qua wild en druk(ker) met toeristen. Voor de  toeristische sector mooi, maar voor wildliefhebbers wat minder fijn.. Hoe we dat merken?

Troffen we andere jaren het wild regelmatig nog op lavei in de weilanden, als we net na zonsopgang het bos introkken, dit jaar was het wild al op weg naar de daginstand (dekking) of was al verdwenen.
Konden we vorig jaar spreken over de 'bokkenwei' een weiland waar iedere avond (zie http://www.wildervaringen.blogspot.nl/2011_07_01_archive.html), vaste prik, een aantal 'bokken' stonden, dit jaar weinig geweidragers gezien..

Ik verwacht dat het komt door de 'toeristendruk'. Gelukkig zijn er altijd wel mooie dingen te zien/ te horen in het bos, dus vervelen doe ik me er nooit!

Is het dan minder?... nee, het blijft iedere keer genieten als ik de natuur intrek. De zonsopkomst, vogels en ander kleiner wild blijft fascineren.

Deze zomer heb ik wel veel reeën gezien. Niet alleen hier op de Veluwe, maar ook bij de eendenkooi in Waardenburg. Mooi gebied met een mooie sprong reeën, ideaal, niet te groot gebied, om de reeënbronst te volgen. De reeënbronst valt vaak midden in de zomervakantie en het is onze goede gewoonte om dan een paar dagen in Waardenburg te bivakkeren.

Zoals eerder aangegeven heb ik de reeënbronst jaren onderschat. Want al is het dier niet zo groot als een hert, de bronst met wat minder geluid gaat.... dit is ook echt mooi! Voor het eerst een dekkende bok gezien, helaas te snel om een foto te maken, heel mooi het drijven van een reebok en het wegjagen van een bok uit het territorium van de sterkere bok.

                                     
Volop in beweging: reeënbronst 2012.
 
Maandagavond 3 september: tijdens het maken van dit onderstaande plaatje klonk het eerste burlen van 2012 in onze omgeving.... Nevels op de velden, mooie lucht en dan dat geluid... Prachtig... Bronst 2012 is begonnen. De dagen erna.... praktisch niets krijg ik te horen van anderen... Maandag 10 september; jawel, weer burlen weer waargenomen geeft collega blogger van www.grofwild.blogspot.com aan. Het is nu een beetje wachten op wat koudere, heldere nachten.. Eind september, begin oktober verwachten we de hoogbronst. Dat is later dan b.v. in het park de Hoge Veluwe.

 
Helemaal geen hertenfoto's van deze zomer?... Tuurlijk.. Enkele vanuit Duitsland en nog wat uit de regio. Volgen snel! 

1 opmerking: