maandag 30 januari 2012

Wintertocht II, verenigingactiviteiten

IJzig koud.. Zo kunnen we de winter van de laatste week wel typeren. Met dit weer wordt er met name gesproken over ijs en schaatsen. Ondanks de kou trok het bos... Tijdens m'n laatste tochtje met @grofwild.blogspot.com waren we nog heel blij met wat hinden in de dekking langs de weg en de oudere geweidragers die we in een weitje zagen lopen. Dat vonden we al heel wat.

Daarna ben ik nog eens wat verder het Leuvenumse bos ingetrokken en de omgeving van de oude vuilnisbelt in Ermelo / Elspeet verder verkend. Ik was namelijk erg benieuwd of daar eventueel ook nog herten heen zouden trekken en de oude vuilnisbelt als daginstand zouden gebruiken. Voorzover ik het nu kon beoordelen kunnen daar geen herten komen. Ben wel benieuwd of iemand dat kan bevestigen.

Woensdag 1 februari een snipperdag genomen, de stoute schoenen aangetrokken, dik ingepakt 's morgens de kou ingegaan. Viel in vergelijkin met nu nog wel mee... -9 graden op de thermometer, rond de -12 gevoelstemperatuur. Collega's verklaarden me 'voor gek', al dacht ik dat 's morgens toen in het donker m'n bed uitstapte eerst ook wel...

Vaak maak ik eerst een rondje met de auto in Elspeet en ga daarna ergens het bos in. Tijdens het rondje Elspeet was het al goed raak. Eerst een aantal overstekers op de oud Zwolseweg en later vlak bij Navobi nog een roedeltje met geweidrager. Begon dus al goed. Herten waren redelijk 'in de weer', ondanks of dankzij de kou?!

Het uiteindelijke reisdoel was deze ochtend het Kroondomein aan de Aardhuisweg in Uddel. Ik fiets of loop daar vaak de 'kale palenroute'. Een mooie route met een afwisselend landschap.
Op het hoogste punt van de Aardhuisweg dit toch wat ijzige plaatje. Het was een heel droge ochtend waardoor je moeilijk sfeer in de foto krijgt omdat je de dauw / waas wat mist.
Hierboven een foto van een bosvak wat jaren geleden (2006) is afgebrand. Dat afgebrande deel is jarenlang niet aangeroerd. Pas nu is het een en ander opgeruimd. Nieuwe opzichter? Bunt :-)? Zie ook:

Al vrij snel bij het eerst stuk hei kwam ik het eerste roedel tegen. Inclusief een redelijke geweidrager. Ik fietste rustig over het pad, hoorde wat geritsel, keek naar de grond omdat ik dacht dat het een muis was, maar zag in m'n ooghoeken wat bewegen.... Daar stond dus een roedel, beter gezegd: daar had een roedel gestaan. Dom.... gauw camera onder 3  lagen kleren vandaan en rustig met het roedel meefietsen. Door de openheid van dat deel kon ik ze goed volgen. Hinden voorop, geweidrager achteraan. Typisch een bronstroedel. M'n inschatting bleek juist: het roedel stak het pad over en 'dook' de dichte dekking in. Natuurlijk stond ik klaar... Niet dus.... Wilde teveel,  te dichtbij en de camera stond niet goed ingesteld.... Geen foto...

Terwijl ik verderop genoot van het kraken van oude beukenbomen en me probeerde te orienteren op de geluiden die ik in het bos hoorde (roepende uil, hakkende specht, e.d.) hoorde ik een verdacht geritsel... Rustig omdraaien en kijken wat er tevoorschijn komt.... Enkele zwijnen, zo te zien overlopers.
De route die ik rijd is erg afwisselend. Heide, naaldbomen, beukenbos / loofbos maar ook hoogteverschillen. Oude zandduinen  / stuwwallen liggen ook in dit deel van de Veluwe. Zulke wallen maken me altijd nieuwsgierig: ligt er mogelijk achter die wal een reusachtig roedel.....?


'Spelen met natuurlijke materialen en zonlicht...

Een klein roedel hinden stak het pad over en verdween rustig aan de overkant het bos in. Tochten met zulke temperaturen kun je alleen doen als je goed gekleed bent... Volledig ingepakt in warme (thermo) kleding en gewapend met verrekijkeren camera het Kroondomein in:


Op de terugweg nog even langs kasteel Staverden. Staverden kenmerkt zich o.a. door veel water / waterpartijen. Gecombineerd met vrieskou gaf dat nog wat mooie beelden:Onderweg naar huis, via de Stakenbergweg leverde nog deze mooie plaatjes op. Zoals altijd speur ik links en rechts de bermen / velden af op zoek naar dieren. Belicht door een mooie zon kijken deze 3 reeën me aan. Een kleine sprong reeën op de hei.

Vanuit m'n auto, met raam open kon ik rustig deze dieren fotograferen. Ze waren zeker net zo nieuwsgierig als mij!

Belangrijke les: houdt je ogen altijd goed open! Zelfs al ben je na een mooie toch al weer op weg naar huis.

1 opmerking: