zaterdag 23 oktober 2010

Wild in Duitsland, Zwarte Woud. Bronst is afgelopen...


Welkom in Duitsland..... Het Zwarte Woud, één groot natuurgebied, verdeeld in Noord, Midden en Zuid. Wij zaten met ons gezin in het MittNord Swarz Wald. Je zult denken; een gebied vol met wild. Op de heen weg werd dat beeld door al de hoogzitjes versterkt.
Aangekomen bij ons huisje, langs een slingerweg met haarspeldbochten, aan het eind van het dal op 600 meter hoogte verkende ik met verrekijker de omgeving... En ja hoor.. gelijk raak!
Dachten vrouw en kinderen es een rustig weekje te hebben zonder pa die op pad gaat het bos in... liepen er aan de overkant van het dal op de helling een roedel herten! En ja hoor, de herten burlden ook nog. Ik heb die week een goed moment afgewacht om van deze prachtige dieren wat mooie foto's te maken. De eerste keer liepen ze helaas te ver weg, was het wat nevelig, maar de tweede keer was het raak. Volgens mij vond deze heer het ook nog wel een eer om op de blog te komen... Hij ging er prachtig voor staan.
Door het bergachtige gebied krijg je leuke effecten. Terwijl het hert na een tijdje toch de aftocht blies bleef hij heel nieuwsgierig over het randje van een heuveltje heen kijken. Wat doet die vreemde groene man daar die probeert bronstgeluiden na te doen?! Het is overigens wel een prachtig gewei! 16 of 18 ender. Fors dus. Lijkt me prachtig om aan de muur te hebben thuis of op m'n werk. Maar ja, dat kost een lieve duit zo'n compleet gewei met schedel...
Het roedel met wat jongere bokken liep iets verder van de dit hert vandaan met 2 jonge bokken. Dat werd getolereerd.. Overigens geeft zo'n foto wel heel goed de mogelijkheid om de bouw van een hert te bekijken. Heel mooi die bronstmanen!
Dit was uiteraard een prachtige belevenis waar een wildminnend hart sneller van gaat kloppen... Ware het niet dat dit een hertenfarm was.... Deze herten liepen, weliswaar in een groot gebied met diverse soorten begroeiing en verschillende hoogten, achter een hek.... Tja, dan is mooie foto's maken iets makkelijker....

Was er dan geen echt wild te zien?! Nee, helaas niet bij ons in de buurt. Het moet er vast gezeten hebben getuige de vele hoogzitjes. Wel wat sporen van reewild gezien en erg veel roofvogels. Later in een dnatuurcentrum bleek dat de herten in bepaalde delen van het zwarte woud leven en niet in het hele grote, uitgestrekte zwarte woud zelf. Dat is immers een gebied met steden en al erin. Het hele zwarte woud is een natuurgebied, maar in delen daarvan leven de herten. Ook moet er ergens een populatie van de auerhahn leven.

Helaas kon ik ook vantevoren niet veel informatie vinden over de leefgebieden van edelherten in Duitsland. Dus als iemand nog een goede (nederlandstalige) site weet?!
Sfeerimpressie vanaf de veluwe van 23 oktober 2010.

Vrijdagavond terug. Zaterdagmorgen gelijk met Pieter het bos in. Hij is hier een week geweest. Veel moois gezien, maar na maandagavond was de bronst al wat over. Fietsend een mooi gebied doorkruist, diverse hinden met kalf gezien, kleine roedels met meerdere herten en op de terugweg naar huis nog een mooi groot roedel van rond de 30. Daarnaast nog een dassenburcht bezocht, mooi om te zien met al die ingangen! Stuk of 7 gaten gezien. Mooie week gehad, jammer dat de bronst voorbij is, maar ze zijn nog even actief de komende tijd omdat ze op zoek gaan naar mast om de reserves wat aan te vullen. We laten het horen / zien!

zaterdag 16 oktober 2010

Informatieve bijlage over wildbeheer

Informatieve bijlage over de jacht:
Vandaag zat er bij het RD een leuke bijlage over wildbeheer, oftewel de jacht. Ook digitaal te lezen: http://www.refdag.nl/dossiers/overzicht-dossiers/consument/jacht.
Leuke informatieve bijlage met voor- en tegenstanders van de jacht, jachtweetjes e.d. Onder andere dit lijstje vond ik wel handig. Het gebeurd namelijk nog wel eens dat ik op een tocht een schot hoor vallen. Je vraagt je dan wel eens af; is het nu nog jachttijd?
                                          Foto ANP
Perioden waarin gejaagd mag worden:
Wilde eend:      15 augustus tot 31 januari
Haas:               15 oktober tot 31 december
Fazantenhen     15 oktober tot 31 december
Fazantenhaan:  15 oktober tot 31 januari
Houtduif:          hele jaar
Konijn:             hele jaar
Edelhert:          1 augustus tot 28 februari
Reegeit:           1 januari tot 15 maart
Reebok:          1 mei tot 15 september
Wild zwijn:      1 juli tot 28 februari

Natuurfotograaf Maas van de Ruitenbeek (41) uit Nunspeet jaagt met zijn camera bijna dagelijks op wild.
„Als ventje van een jaar of zeven genoot ik al van het struinen door het veld. Later wilde ik anderen laten meegenieten van wat ik zag. Ik kwam er snel achter dat dat geen kwestie was van even een plaatje knippen. Inmiddels fotografeer ik bijna dertig jaar en staan er op mijn site natuurfoto-maas.nl zo’n 3000 beelden. Zeker in een jaargetijde als de herfst ben ik vrijwel dagelijks in het bos te vinden. Op de Veluwe kan ik geen wild bedenken dat ik nog niet voor de lens heb gehad. Ik geniet erg van onverwachte ontmoetingen. Een paar maanden terug zat ik op een zomeravond rustig een reegeitje te observeren. Opeens zag ik het diertje gespannen opkijken, maar waarom snapte ik niet. Totdat er met sierlijke sprongen een boommarter uit het bos kwam. Daar heb ik toen een mooie opname van kunnen maken. Dat zijn buitenkansjes. Ook heb ik in zes à zeven jaar tijd twintig platen van dassen gemaakt. Ze hebben de naam erg schuw te zijn. Dat viel me uiteindelijk mee. Het was vooral lastig omdat het nachtdieren zijn. Maar de aanhouder wint, al heeft het me wel 1500 uur gekost om deze foto’s te knippen. Je hebt de dieren nu eenmaal niet aan een lijntje.”

                          

Manieren van jagen:
Water- en kleinwildjacht - Jachtmethode voor de voet
Nederland telt verschillende methodes om grofwild (zwijnen, edelherten, reeën, moeflons) en kleinwild (houtduiven, hazen, konijnen, fazanten, wilde eenden en patrijzen) te jagen. Jacht voor de voet is een jacht meestal voor één of enkele personen. De jager loopt, al dan niet met zijn hond, door het jachtveld en bejaagt daar het wild. Een andere vorm, de jacht op waterwild, heeft plaats vanaf een boot, een eendenkooi of vanaf een bedekte omgeving op de grond. Deze jacht is toegestaan op wilde eenden of –met speciale vergunningen– op smienten en diverse ganzen.

Aanzitjacht - Jachtmethode meestal vanaf een hoogzit
De aanzitjacht vindt meestal plaats bij wilde zwijnen, maar ook bij herten en reeën. Om het wild in het vizier te krijgen, loopt de jager niet door het veld, maar blijft hij lange tijd op dezelfde plek zitten. Deze jachtvorm vindt meestal plaats vanaf een hoogzit, een verhoging die ervoor zorgt dat het jachtveld beter is te overzien, wild makkelijker te tellen en het schot beter te plaatsen. Jagers nemen soms plaats in een hut, een bankje met een ladder of een aan de bovenzijde open kansel. Doordat de jager hoger zit, schiet hij vrijwel altijd veilig. De kogel komt bij doorslag immers in de grond terecht.

Drukjacht - Jachtmethode met slechts één jager
Eén jager, drijver of zogenaamde voorjager met zijn hond zorgt ervoor dat het wild rustig in beweging komt. Doel is de jager in staat te stellen om het wild met een welgemikt schot af te schieten. De jager werkt bij deze jachtmethode vaak vanuit een hoogzit in het bos of aan de rand van het bos. Bij deze aanpak probeert de drijver het wild in de benen te krijgen, zodat de jager de beesten beter op de korrel kan nemen. De drukjacht is een wezenlijk andere methode dan de drijfjacht (zie onder), waarbij een grote groep jagers of drijvers het wild opjaagt langs de loop van het geweer van de jagers.

Lokjacht - Jachtmethode via het lokken van wild
Bij de lokjacht proberen jagers hun wild naar een geschikte plaats te lokken. Deze jachtmethode wordt vaak gebruikt bij de jacht op houtduiven. Bij wilde zwijnen wordt soms voer gebruikt om de dieren naar de plaats te lokken waar de jagers ze goed kunnen afschieten. Een eeuwenoude vorm van lokjacht is de natuurlijke eendenkooi. Wilde eenden worden via in een waterplas naar een uitloper gelokt die is begroeid of afgeschermd met riet. Aan het uiteinde van een spits toelopende uitloper bevindt zich een vangsysteem, waarmee de eend uiteindelijk wordt gevangen.

Drijfjacht - Jachtmethode door het opdrijven van wild
De drijfjacht heeft plaats met meerdere jagers, honden of drijvers. De af te schieten dieren worden uit een bepaald gebied gedreven en opgewacht door jagers. De drijfjacht op grofwild, waaronder edelherten, reeën, damherten, moeflons en wilde zwijnen, is in Nederland sinds 1 april 2002 verboden. Reden hiervoor is dat jagers het opgedreven wild minder nauwkeurig kunnen afschieten dan stilstaand wild. Drijfjacht op kleinwild, zoals hazen, konijnen en fazanten, is in Nederland wel toegestaan.

Wilddagen Vierhouten:
Vorige week nog naar de wilddagen in Vierhouten geweest. Een leuk culinair evenement met nog wat kraampjes van organisaties en / of aanbieders van artikelen die een relatie met wild hebben. Wat lekkere wildhapjes geproefd; gestoofd hertenvlees in een heerlijk sausje met puree van tamme kastanjes en een wildzwijn satéstok. Wel een raar idee dat je mogelijk iets eet wat je in het bos bent tegengekomen. Maar ja, dat kan bij een koe o.i.d. ook gebeuren.... :-)
http://www.wilddag.nl/
Komende week vakantie. We gaan ons wildgebied wat verleggen en zwerven een weekje niet over de veluwe rond. Collega blogger van grofwild.blogspot.com is er wel weer! Mogelijk hebben we wat verhalen en foto's vanuit een heel ander gebied!

zaterdag 9 oktober 2010

Toch nog bronst activiteiten!

Vanmorgen vroeg, rond 5.30 ging m'n wekker af... Twijfel of ik er nu wel of niet uit moest komen hield mij nog tot 6.00 in bed. Niet vreemd als je de avond ervoor pas rond 01.00 in bed ligt na een bruiloft in Vlissingen....

Toch maar m'n bed uitgekomen. Fiets achter op de auto, attributen in de rugtas, ontbijtje erbij en gaan. Lekker rustig op de weg, nog redelijk donker. Een bekende uit het dorp hield me zogenaamd aan terwijl ik de auto draaide, waarschijnlijk herkenden ze me aan de auto.

Per fiets het bos in... Al gauw... geburl!! Dus toch nog wel! Vorige week dachten ik en mijn collega blogger dat het bijna afgelopen zou zijn. Maar met dit weer; heldere nachten, lekker fris lijkt het of de nabronst toch nog goed gaat worden. Ik zat even te kijken maar qua tijd in het jaar kan de nabronst nog hooguit een weekje doorgaan. Mogelijk dat een koudere periode met heldere nachten het e.e.a. nog wat 'oprekt'?
                                  
Maar goed, terug naar vanmorgen.... Na het vernemen van het burlen had ik goede hoop nog het e.e.a. te zien. Dat is zeker goed gekomen.. Op een bekende plek in Elspeet 2 grote roedels kaalwild en ongeveer 7 herten gezien. In de nevel viel het niet mee om iets te kunnen zien, maar al snel waren er 3 alleen lopende herten te onderscheiden waarvan er 2 regelmatig burlden. Voor mij heel bijzonder; er liep daar in het veld een vos. Tot nu toe in het jaar waarin ik rondzwerf rond Elspeet en Vierhouten / Gortel, nog nooit een vos gezien. Daarnaast was dit ook wel prachtig; een 'strijd' tussen hinden om het leiderschap. De rol van een leidhinde is zeer belangrijk, dat was vanmorgen ook weer goed te zien. Zij leid het hele roedel over een zo veilig mogelijke route naar de dekking.



Toen de nevel wat optrok werd ook het kaalwild zichtbaar. En niet zo'n klein beetje ook! Vanaf mijn positie waren er 2 grote roedels van rond de 20 hinden te zien. Bij het ene roedel liep 1 hert, bij het andere roedel liepen er 2, heel apart. Verder liepen er dus nog wat vrijgezelle heren in de buurt. Helaas geen echte concurrentie meer, de herten werden geduld.

Één van de twee roedels bleef lang in het veld lopen, dat gaf mij de gelegenheid om verder het bospad op te gaan en foto's te maken. Rond dat tijdstip kwam er enkele mensen het bos in. Het roedel stak een pad over en ging een ander veld in. In dat veld bleef het wel een half uur lang rondrennen, blijkbaar waren er in de buurt van de vaste wissels mensen zodat ze niet veilig het gebied konden verlaten. Het gaf mij de mogelijkheid om ze te kunnen observeren waarbij duidelijk te zien was dat bij het ene roedel 2 herten, geweidragers liepen. Ze leken mij wel wat jongere exemplaren. De oudere geweidragers liepen alleen.





Heerlijk verder gefietst waarbij ik hetzelfde roedel weer tegenkwam.



Verderop in een ander gebied kwam ik nog op 20 meter een overstekend hert tegen. Prachtig!

Al met al weer een heerlijke tocht en ik heb toch nog hoop op nog wat mooie bronstmomenten!!

zaterdag 2 oktober 2010

Afnemende bronst?

Donderdagavond en vanmorgen vroeg weer het bronstgebied in Elspeet opgezocht. Donderdagavond was het erg nevelig. Samen met 2 bekenden uit Nunspeet hebben we genoten van de bronst. Donderdagavond was in het door ons bezochte gebied nog redelijk wat aan bronstactiviteiten. Één van de bekenden kon prachtig een bronstgeluid namaken zodat de herten ook op ons reageerden. Mooie ervaring!

Vanmorgen weer met collega bloggers van grofwild.blogspot.com een rondje gemaakt. In vergelijking met de achterliggende dagen waren de bronstactiviteiten veel minder. De regen zal mogelijk ook een rol hebben gespeeld. Hier en daar hebben we een klein roedel gezien met een hert. Maar het lijkt erop dat we over het hoogtepunt van de bronst voorbij is.... jammer!! Een prachtige actieve tijd in de natuur komt ten einde.

Voor liefhebbers van natuur in combinatie met rust komt er weer een betere tijd aan....?!