dinsdag 22 februari 2011

Voorjaarstocht Elspeet


Zo begon vanmorgen mijn tocht door Elspeet. Koud, erg koud; -8. Maar goed aangekleed moest het lukken. Het eerste deel van de tocht deed ik per fiets. Ik was nog maar 50 meter het bos in, keek wat velden over en hoopte op wat ik te zien kreeg; herten die na een nacht laveien terugtrokken over hun vaste wissels het bos in. Waarschijnlijk zag ik de laatste gaan; 3 herten staken het pad over. Kon niet goed zien of het alleen hinden waren, mogelijk ook een hert met afgeworpen stangen. Er was er een bij die qua bouw wat forser overkwam.

De tocht vervolgt naar een ander gebied, wat steeds meer mijn favoriete gebied wordt. Niet direct wild tegengekomen, wel deze mooie kalveren in de warme ochtendzon.
Alleen al voor het weer, de rust, de kou maar toch ook de warme zonnestralen ga ik graag m'n bed wat eerder uit in de vakantie! Zo'n tocht geeft energie!

Een wat misterieus plaatje door de omlijsting van takken en de nevel / warme gloed in de verte. In dit gebied kom ik vaak herten tegen. Vanmorgen zelfs een onderdeel van een hert....
Naast het speuren naar wild is er nog veel meer te zien; mijn oog viel op deze tak van een eikenboom met wat feloranje 'bloemetjes' erop. In combinatie met de warme zonnestralen.. prachtig toch?
Tijdens mijn rustpauze aan de voet van een jagershut m'n uitzicht naar achteren op de foto gezet:
Toen ik met m'n verrekijker de omgeving voor me afspeurde ontdekte ik een ree die rustig in de houtwal aan het laveien was. Hij zag mij niet, dus ging rustig z'n gang totdat hij achter een heuveltje verdween. Als je goed kijkt zie je z'n contouren:

Na m'n pauze in de zon ben ik verder getrokken, ondertussen lopend, fiets bij de auto achtergelaten. Tijdens mijn wandeling veel sporen en vaste wissels tegen gekomen:
De kale plek net achter het stammetje is een afzet / landplek waar de herten het (gerasterde) hek overspringen. Duidelijke vaste route / wissel.
Tijdens deze wandeling gingen er nog 3 reeen op de vlucht in het bos. Ze zagen mij vrij laat waardoor ik ze mooi door het bos kon zien gaan. Altijd weer een prachtig gezicht; een op en neergaande spiegel tussen de bomen door.
Op zo'n tocht van 2,5 uur kom je door allerlei landschappen. Dat typeert Elspeet ook wel weer; heide, zand, graslanden, houtstruwelen, wildweiden, e.d. Heerlijk afwisselend!
Vandaag gezien; 3 edelherten, 4 reeën en alles wat ik niet heb opgemerkt. Donderdagmorgen hoop ik met vrienden weer het bos in te gaan. Dan naar Uddel. Helaas dit keer geen foto's van het wild. Het is voor mij te donker / te ver weg om foto's te maken. Richting het voorjaar / zomer en uiteraard de herfst zijn de herten een stuk 'makkelijk' te fotograveren!

2 opmerkingen:

 1. Heerlijk hé...Om zo in de natuur te lopen op zoek naar wild of iets moois..Ik zie de ree staan tusen de bomen..Ik ben helemaal lijp van Reeën..Het zijn zulke mooie beesten.
  Prachtige serie
  Gr Henk Bos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Leonard
  geweldige foto's veel foto plezier.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen