woensdag 26 september 2012

Bronst andere jaren

Kijk ook eens bij de volgende blogpost: bronst van 2011 en eerder:

2011:
http://www.wildervaringen.blogspot.nl/2011_09_01_archive.html

2010:
http://www.wildervaringen.blogspot.nl/2010_09_01_archive.html
http://www.wildervaringen.blogspot.nl/2010_10_01_archive.html

2009:
http://www.wildervaringen.blogspot.nl/2009_10_01_archive.html



Bronst Veluwe 2012 II

Bronst 2012 is nog niet afgelopen! Vanmorgen weer een fietstochtje gemaakt. Het weer zag er niet echt aanlokkelijk uit.. Het regene fors.
Op de bekende locatie bij 'de Arena' was het vrij stil. Wel wat geburl, maar veel minder dan zaterdagmorgen. De herten die we konden zien waren al vrij vroeg vertrokken, de dekking in.

Gelukkig was het ondertussen droog en officiële zonsopkomst tijd: samen met m'n reisgezel op deze morgen, het gebied ingetrokken. Al vrij snel zagen we wat op ons pad: een man die met fototoestel in de aanslag het bos 'inkeek' en een zwijn wat rustig het bospad ploegde.

De man bleek een geweidrager in 'het vizier' te hebben en het zwijn trok zich weinig van ons aan. Uiteindelijk verdwenen de geweidrager en zwijn het bos in.
Aangespoord door burlgeluiden trokken we verder. Net om de hoek waar we weer een mooi zich hadden over de weilanden stond een ree rustig te eten. Door de tegenwind bleef hij vrij lang in het weiland staan.

Verder was het rustig in het gebied wat betreft bronst en herten. Regelmatig kwamen we andere wildliefhebbers tegen. Uiteraard de locatie bezocht waar zaterdag ook een roedel zich schuilhield. Dat was nu weer het geval. Geweidrager met ... hinden verbleef in dit relatief kleine stukje groen.

Toen we een van de opzichters van het gebied tegenkwamen heb ik hem uiteraard de vraag gesteld: zijn er dit jaar meer 'bronstrijpe' geweidragers afgeschoten? De echte bronst en bronstroedels bevinden zich dit jaar maar op 1 locatie in tegenstelling tot andere jaren. Dan konden we op 3 locaties genieten van de bronst. Gemiddeld zaten de beheerders redelijk op het afschotniveau wat ze moesten halen en deels vind er nu geen afschot meer plaats vanwege de bronst. Maar er zijn niet meer geweidragers afgeschoten dan anders, dus die mogelijke verklaring valt af. Hij kon ook niet duidelijk achterhalen wat de oorzaak was.

Het was ondertussen al negen uur geweest toen wij ons laatste deel van de tocht begonnen. Ik hoopte dat we nog wat wild duidelijk zouden kunnen waarnemen zodat m'n reisgenoot met deze ervaring naar huis kon gaan.. En ja hoor... het lukte:
Net te ver weg voor een mooie, scherpe foto. Maar toch.. Nog geen imposante geweidrager, al bleek later dat deze heer ook een aantal dames om zich heen had verzameld. Één daarvan stak nadat hij verdween het pad nog over. Later ontdekte mijn reisgenoot heel scherp hetzelfde roedel in een bosvak. Geweidrager met ongeveer 10 hinden. Dat deze geweidrager mee doet met deze bronst was niet alleen te zien aan z'n roedel, maar ook aan de kleur van z'n vacht; de onderkant van z'n buik was donkerbruin/ zwart van de modder. Herten 'plassen' zich in deze tijd onder en rollen daarna lekker door de modder waardoor er een eigenaardige 'bronstlucht' ontstaat.

Onze bronstervaringen worden blew. van het weekend vervolgt!

zaterdag 22 september 2012

Hertenbronst 2012, Veluwe

Een blog over de bronst van 2012 kan natuurlijk niet achterblijven. Inclusief de zogenaamde voorbronst zijn de herten nu al 3 weken actief. Tussendoor een aantal dagen wat minder activiteit, maar op dit moment volop! Het lijkt erop dat we nu tegen de hoogbronst aanzitten.

Zo kon het gebeuren dat ik een bepaald gebied doorgefietst had, wel wat had gezien, maar vluchtig, dacht dat ik niets meer zou zien, dus was niet scherp meer... Fiets ik een bosvak uit naar de hei, staat er een enorm roedel op de hei met op de achtergrond de opgaande zon..... Uiteraard zien ze mij eerder.... Heel stom.. gemiste kans voor mooie foto's.. Dus; altijd blijven opletten! Foto volgt.

Bronst betekent voor ons een drukke periode.. Lekker vaak de natuur in, vroeg het bed uit en laat erin....
Niet alle tochten leveren evenveel ontmoetingen met herten op, maar hoe meer we richting de hoogbronst gaan, hoe meer de herten zich laten zien / fotograferen terwijl het licht is. Bronstige herten zijn in die periode toch wat 'roekelozer' en omdat er op sommige momenten erg veel mensen staan te kijken kan het lang duren voordat de bronstroedels de vlakten verlaten en de dekking opzoeken.

De bronst van 2012 is om verschillende redenen toch weer heel anders als de bronst van 2012. Het meest opvallende is dat de bronst zich dit jaar zich vooral op 1 plaats afspeelt in Elspeet. De afgelopen jaren konden we op 3 locaties genieten van het bronstspektakel. Dit jaar met name rond de 'arena van Elspeet'. Wat de oorzaak daarvan is? Zijn er mogelijk wat grotere herten afgeschoten waardoor er minder 'bronstrijpe' geweidragers zijn? Is het op andere locaties toch wat te onrustig? Dat laatste kan het geval zijn omdat er in een deel van Elspeet elke keer om zes uur 's morgens al hout wordt geoogst. Niet echt bevorderlijk voor de rust...

Op de plaats waar ik een week eerder een roedel 'miste' let ik de volgende keer uiteraard extra goed op. En ja hoor...:
Trotse houding!
Bovenstaand beeld laat goed zien wie er de baas is! Al is het geen topfoto, het beeld is duidelijk: wie maakt me wat! Dikke bronstmanen, gespierde bouw. Deze 12 / 14 ender gaat zeker een rol spelen in de bronst!
Dezelfde morgen: erg nevelig, toch een geweidrager te zien... Mooie ochtend, mooie kleuren. Maar ik hoop op meer.... Overigens in die week ook voor het eerst 'manke Nelis' gezien. Een geweidrager wat toen al mank liep. Het leek op afstand een plaatshert te zijn, maar vreemd genoeg 'joeg' hij zijn roedel een prikkeldraad over een ander weiland in en verdween zelf de tegenovergestelde richting uit. Niet echt het gedrag van een bezitterige plaatshert.

Vandaag, 22 september 2012, een hele andere bronstochtend. Nadat ik gisteravond na een receptie een groot deel van de collega's heb laten kennismaken met de bronstgeluiden op de Aardhuisweg, vanmorgen weer met een gast het bos in. Lekker vroeg, eerst nog wat plekken langs om te luisteren hoe het daar met de bronst is. Een leuke ontmoeting wil ik jullie niet onthouden. Er stak niet zo ver voor mijn auto een hert over het bos weer in. Iets verder zet ik de auto stil, stap uit en probeer een herten'blaf' na te doen. Hij reageert! Zo ging dat enkele keren heen en weer totdat er een colonne auto's met wildtoeristen arriveerde... Verder... lijkt helaas de bronst zich te beperken tot 'de Arena' in Elspeet. Wat de oorzaak is? Mogelijk zijn er wat oudere geweidragers geschoten zodat er minder concurrentie is? Stonden we eerst met ongeveer 50 mensen te luisteren en te kijken naar een bronstroedel in 'de Arena', helaas te ver weg voor een foto. Gelijk met de officiële zonsopkomsttijd via de bospaden naar de overkant gefietst. Aan de bosrand zat Piewie (van grofwild.blogspot.com en grofwildfoto.blogspot.com) te filmen.
Dit tafereel zagen we aan de overkant. Een mooi bronstroedel wat 'de Arena' niet uit durft? te trekken. Na een tijdje bleek er ook een tweede geweidrager te zijn! Dat leverde uiteindelijk wat moois op!

Tweede geweidrager nadert van links het roedel en probeert het plaatshert te imponeren door zijn gedrag, lucht en burlen. De hinden worden er wat onrustig van...
De geweidragers naderen elkaar, lopen wat om elkaar heen te draaien, zonder geluid overigens, en uiteindelijk achter elkaar.. 
Dat om elkaar heen draaien heeft niet het gewenste effect. Wat doe je dan? De beuk erin! Kletterende geweien is het gevolg. Prachtig geluid zo op de open vlakte met wat mistflarden boven het veld. Een korte maar hevige strijd, de hinden gaan er ondertussen gedeeltelijk van door, en een van de twee geweidragers neemt de benen.. Z'n bek open, afgepeigerd vlucht hij het bos in.
Een uitsnede om goed te kunnen zien wat er gebeurd. Let op de hinde rechts die er vandoor gaat...

Iets verderop stond dit kleine roedeltje te kijken... Een zeer jonge geweidrager (spitser) met enkele hinden. Afgedwaald van het grotere roedel? Een brutale jonge geweidrager die z'n kans pakt? In ieder geval waren ze erg onrustig en wisten ze niet wat ze moesten doen. Mogelijk voelden ze zich wat veilig door de nevels?

Ondanks deze mooie momenten was onze tocht nog niet voorbij. Op verschillende plaatsen was nog geburl te horen. Wegtrekkende herten die (met roedel) een rustplaats zoeken. Ze zijn toch ruim 12 uur actief geweest. De eerste geluiden worden 's avonds al om 19.30 uur gehoord, vanmorgen ging het door tot 8.00 uur. Net naast een klein paadje werden we opgeschrikt door een duidelijke burl.... Hemelsbreed op 50 meter staat een grote geweidrager in de dekking. Omringd door zijn bronstroedel burlt hij nog een paar keer en gaat dan liggen. Het hele roedel is 'opgeslokt' door de dekking van het groen.

Deze bronstbelevenissen krijgen hopelijk volgende week een vervolg! 

woensdag 5 september 2012

Even bijpraten, zomerperiode 2012

Het is al (te) lang geleden dat ik hier wat heb gedeeld over m'n ervaringen. Het gaat er bijna weer van komen...!

Deze week: ervaringen van deze zomer, reënbronst, toeristendruk op de Veluwe en de eerste bronstgeluiden!!!

De zomerperiode is bij uitstek (wat vrije tijd betreft) om de natuur in te trekken. Toch is er dit jaar niet zo heel veel van gekomen... Waarschijnlijk zijn we teveel weken naar het buitenland geweest...

Natuurlijk zijn we wel een paar keer de natuur ingegaan, op zoek naar o.a. wild. Opvallend dat het deze zomer een stuk rustiger was qua wild en druk(ker) met toeristen. Voor de  toeristische sector mooi, maar voor wildliefhebbers wat minder fijn.. Hoe we dat merken?

Troffen we andere jaren het wild regelmatig nog op lavei in de weilanden, als we net na zonsopgang het bos introkken, dit jaar was het wild al op weg naar de daginstand (dekking) of was al verdwenen.
Konden we vorig jaar spreken over de 'bokkenwei' een weiland waar iedere avond (zie http://www.wildervaringen.blogspot.nl/2011_07_01_archive.html), vaste prik, een aantal 'bokken' stonden, dit jaar weinig geweidragers gezien..

Ik verwacht dat het komt door de 'toeristendruk'. Gelukkig zijn er altijd wel mooie dingen te zien/ te horen in het bos, dus vervelen doe ik me er nooit!

Is het dan minder?... nee, het blijft iedere keer genieten als ik de natuur intrek. De zonsopkomst, vogels en ander kleiner wild blijft fascineren.

Deze zomer heb ik wel veel reeën gezien. Niet alleen hier op de Veluwe, maar ook bij de eendenkooi in Waardenburg. Mooi gebied met een mooie sprong reeën, ideaal, niet te groot gebied, om de reeënbronst te volgen. De reeënbronst valt vaak midden in de zomervakantie en het is onze goede gewoonte om dan een paar dagen in Waardenburg te bivakkeren.

Zoals eerder aangegeven heb ik de reeënbronst jaren onderschat. Want al is het dier niet zo groot als een hert, de bronst met wat minder geluid gaat.... dit is ook echt mooi! Voor het eerst een dekkende bok gezien, helaas te snel om een foto te maken, heel mooi het drijven van een reebok en het wegjagen van een bok uit het territorium van de sterkere bok.

                                     
Volop in beweging: reeënbronst 2012.
 
Maandagavond 3 september: tijdens het maken van dit onderstaande plaatje klonk het eerste burlen van 2012 in onze omgeving.... Nevels op de velden, mooie lucht en dan dat geluid... Prachtig... Bronst 2012 is begonnen. De dagen erna.... praktisch niets krijg ik te horen van anderen... Maandag 10 september; jawel, weer burlen weer waargenomen geeft collega blogger van www.grofwild.blogspot.com aan. Het is nu een beetje wachten op wat koudere, heldere nachten.. Eind september, begin oktober verwachten we de hoogbronst. Dat is later dan b.v. in het park de Hoge Veluwe.

 
Helemaal geen hertenfoto's van deze zomer?... Tuurlijk.. Enkele vanuit Duitsland en nog wat uit de regio. Volgen snel!