zaterdag 28 mei 2011

Kroondomein 28 mei geweidrager tocht

Nee, dit is uiteraard geen kroondomein, eerst nog wat foto's van maandagmorgen vroeg, landbouw enclave Elspeet. Niet te zien op onderstaande foto, maar ik heb toen m'n eerste hertenkalfje van dit seizoen gezien! 
 In dit gebied; vooral hinden en nog eens hinden....!
 Heel anders als wat ik vandaag tegenkwam in het Kroondomein; geweidragers en nog eens geweidragers.
Samen met een tijdelijke collega om 05.10 in de auto gestapt en keurig netjes volgens officiele tijd het Kroondomein ingegaan. Het blijft wild, want m'n collega blogger van grofwild.blogspot.com had tijdensd dezelfde tocht 3 weken eerder niet zoveel resultaat.
 Eerst kwamen we wat loslopende zwijnen tegen, van een grote zwarte keiler tot een heel opvallend bruin exemplaar. Tot we deze wat jongere geweidragers tegenkwamen. Wat mij opvalt in vergelijking met b.v. foto's op de website van de vereniging; www.hetedelhert.nl zijn deze geweien qua ontwikkeling veel minder ver dan die ze daar laten zien, vanuit een ander gebied.
Wat ver weg, maar weer een klein roedeltje met 3 herten en 1 hinde. Dit zelfde groepje konden we later veel dichter benaderen. Dat valt me steeds meer op; met de juiste omstandigheden (die je deels niet in de hand hebt) kun je herten redelijk goed benaderen, ze zijn ook veel minder schichtig dan zwijnen. (behalve de vvv exemplaren in Gortel).
 Elke keer 10 stappen dichterbij, camera gericht, foto's maken en weer 10 stappen. Ze blijven rustig door laveien. 3 geweidragers op het pad.
Na een keer gefloten te hebben voor de foto (gewei mooi omhoog) kregen ze ons in de gaten. Natuurlijk deden we dat niet gelijk; eerst rustig observeren!

 Langzaam aan trekken ze het bos in.
Beetje richting het einde van de tocht ontdekten we een kleine (aangelegde) wildweide. Niet eerder gezien. Stonden er weer 3 herten. Ook deze waren goed benaderbaar; zo dichtbij een hert ben ik nog niet geweest in de 'vrije wildbaan'!
 Jammer dat het 'schootsveld' niet helemaal vrij was, maar toch een hele mooi 12 ender.
Ook deze was niet alleen!
Tja, al met al een hele mooie tocht. Volgende week weer een tocht met collegablogger Pieter. Hopelijk dan een mooie foto van een hertenkalfje!
P.s. de kleurverschillen in de foto's ontstaan omdat ik sommige foto's heb gemaakt met de 'zonsondergang' instelling; dat geeft een 'warmer' effect.

vrijdag 13 mei 2011

Vroege vogeltocht 13 mei 2011

'k Zal dit keer niet te veel schrijven, maar kijk maar mee...! Voor de duidelijkheid; de foto's zijn gemaakt met een compactcamera met een redelijk zoom. M'n spiegelreflex niet meegenomen vanwege het gewicht. Balen?
Gebruik makend van kleding die 'opgaat' in het groen, de ochtendnevel en sluipenderwijs bers ik naar de herten. Ik verwacht een klein roedeltje.
 Kijk uit! Rechts van me komt ook nog een afgedwaalde het prikkeldraad over. Voor je het weet is zo'n roedel verdwenen als ze zicht / lucht van je krijgen. Het scheelde dat er ondanks het vroege tijdstip al wat omgevingsgeluiden waren.
Bukken! De leidhinde komt op verkenning. Blijkbaar hebben ze of mij in de gaten of gaat ze kijken of ze veilig met het roedel de dekking kan op gaan zoeken. Inmiddels zit ik al weer even achter een houtwal te gluren. Het zijn er wel iets meer als een paar. Maar een deel ligt te herkauwen; de rust zelve!
Het is net een spel; ik zie haar door de takken heen, ziet ze mij ook. M'n benen beginnen nu toch echt wel zeer te doen. Jammer geen stoeltje bij me!
Ik sla wat foto's over, want enkele hinden gingen zelfs in de houtwal liggen waar ik achter zat, op ongeveer 30 meter, waaronder de leidhinde.
Het hele roedel komt van het ene veld via de houtwal naar het andere veld om de daginstand op te zoeken. Deze foto geeft ongeveer aan op welke afstand ze mij voorbijkwamen.
Ze zien wat tussen het wat hogere, kruidige gras, maar weten niet wat omdat ik me half liggend klein maak.
Ondanks het feit dat ze wel iets zien, blijven ze mij rustig voorbij trekken, ondertussen nog wat lekkers etend.
Kan niet missen of deze dames zien mij. Thuis ontdek ik dat er ook een hert tussen loopt. Ongeveer de middelste, 2 kleine 'stokken'.

Zoveel aandacht van vrouwen krijg ik ook niet zo vaak!
Uiteindelijk verlaten ze het veld en springen het raster over...
en verdwijnen het bos in...
Ik wil teruggaan naar de auto, maar word opgehouden door een ander kleiner roedel.
Onderweg... Nog 15 overstekende herten.
's Middags met een groep leerlingen tijdens onze workshopmiddag op school samen met Gerard van Heijningen en Maas van de Ruitenbeek een excursie verzorgd. Op die manier probeer je iets van het mooie van de natuur door te geven / mee te geven. Ze genoten!

zaterdag 7 mei 2011

Bijna the big five in het voorjaar!

28 april 2011 heb ik samen met een collega die ook eens mee wilde een toch gemaakt over een stukje Veluwe. Fietsen achterop de auto en gaan..! Een hele mooie ochtend meegemaakt. Ons rondje begon in Elspeet waar we vanuit de auto wat punten observeerden, dat leverde dit keer niet veel op (zeker in vergelijking met de vorige beschreven tocht), we zagen ver weg met de verrekijker 2 of 3 hinden. Daarna zijn we in een ander deel van Elspeet per fiets het bos in gegaan. Het was ook nog eens heerlijk weer, dus een mooie zonsopkomst, een prachtige combinatie.

Al vrij snel kwamen we onze eerste zwijnen tegen, overigens liepen ze ook weer langs de Nunspeterweg waar 80 gereden mag worden....
De meeste zwijnen die we tegenkwamen waren niet echt oud, waarschijnlijk overlopers. Dat je in het bos heel goed moet rondkijken (wat veel mensen niet doen) werd al snel bevestigd. Op een afstandje stond een moeflon ons te bekijken. Wij deden dat uiteraard ook:
Daarna hebben we op diverse plaatsen in het bos wat veldjes afgespeurd. M'n collega dacht nog schapen te zien..... maar dat waren bij nader inzien toch echt zwijnen.
Het viel me op dat er erg veel zwijnen waren, bijna op elk veldje liepen ze wel, maar geen grote baggen of keilers.
Zomaar een stukje van het pad af liep een klein roedeltje van 3 herten. 1 hert en 2 hinden. Heel mooi om met de verrekijker het hert met bastgewei te bekijken, helaas waren ze te snel voor het fototoestel.
Op een voor ons bekend veld hoopten we onze damherten en moeflons tegen te komen. Na een stukje voorzichtig 'bersen' konden we gehurkt achter een scherm het veld overzien. En ja hoor... onze Dama Dama en Ovis Gmelini waren aanwezig en natuurlijk nog een zwijntje....
Bij de Moeflons liepen 2 rammen en 2 ooien. Het leek mij dat het ene ooi nog niet zo oud was, misschien een ooilam van vorig jaar? Mogelijk dat een van de lezers van dit bericht dit beter kunnen aangeven?
Bovenstaande foto genomen met de zonsondergang stand, dat geeft wat warmere kleuren... Er stonden bijelkaar 5 damhinden.


Een leuk klein zwijntje... Wat zijn ze toch lief... behalve als ze je tuin komen omwroeten..

Tot slot in weer een ander deel van Elspeet een erg grote dassenburcht bekeken. Heel mooi om te zien, hierboven een van de ingangen die zo te zien gebruikt worden. Bij elkaar waren er mogelijk wel 15 tot 20 ingangen, deels niet meer in gebruik.
In datzelfde gebied stonden er spontaan (het was al kwart voor negen) enkele hinden met, naar we te laat opmerkten een geweidrager, rustig op uit het gras....
En al zie je mogelijk niets op een tocht... geniet van de schoonheid van de natuur!!

Wat zagen we? Teveel zwijnen, 11 herten, waaronder 2 geweidragers, 4 moeflons, 5 damherten, een super grote dassenburcht en waarschijnlijk een vos.... Je begrijpt.. het was super!