zaterdag 26 maart 2011

Geweiententoonstelling Middachten, wandeling hei Elspeet, de jacht

8 - ender. Nee, is geen 8 jaar...!

7 jaar staat erbij. Dus aantal enden = niet zelfde als leeftijd zoals sommigen denken!
 Vandaag met z'n allen naar kasteel Middachten afgereisd voor de traditionele geweiententoonstelling in de provincie Gelderland. In een prachtige ambiance (dat klinkt...!) wordt de traditiegetrouw verantwoording afgelegd van het afschot van de achterliggende periode. Iedere WBE (wild beheers eenheid) toont de geschoten herten en bijzondere keilers tijdens deze tentoonstelling. Er zitten hele bijzondere exemplaren tussen! Sommigen hebben een compleet 'telegrafeerset' aan hun gewei hangen, anderen een paar meter prikkeldraad. Helaas kan dit voor herten dodelijk zijn!

Mooi om de verhalen te horen van verschillende wildbeheerders/ jagers over bijvoorbeeld het getoonde hert. Nog even een praatje gemaakt met Hans Bulder, schilder van grofwild en natuurtaferelen. Net als zijn broer Nico Bulder (Elspeet) schildert hij prachtige wildtaferelen. Ter plekke schilderde hij een foto uit een blad na. Vak apart!

Beneden in de kelder stond slager ter Weele, specialist in het verwerken van wild tot heerlijke vleesproducten. Z'n harde (herten)worst is in ieder geval heerlijk. Trouwens de balletjes hert in satésaus waren ook verrukkelijk.

Naast hertengeweien, zwijnen slagtanden en diverse koppen, is er ook een tentoonstelling te zien van de geschoten reebokken. Daar sprak ik Gerard die binnenkort weer op school komt vertellen over het edelhert en een zweetspoor uit zal zetten voor z'n zweethond in het bos.

bijzondere reebok!
Er was ook een mooie jacht / schietsimulator.

Echt geweer, soort Wii voor jagers?
In de vroegere stallen zijn diverse stands van bedrijfjes en instanties waaronder de vereniging (het edelhert) en de KNJV (Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging). Met één van de medewerkers een leuk gesprek gehad over de jacht en de kosten die daarbij komen kijken. Ik ben wat meer geinteresseerd geraakt in het beheer van het wild sinds ik een aantal jaargangen van hun ledenblad heb gekregen van m'n vrouw. Binnenkort komt er ook iemand van hun organisatie op school iets vertellen over het (grof)wildbeheer in onze omgeving. Wat overigens het verschil is met de NOJG (Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer) is me nog niet duidelijk.
M'n vrouw heeft nog kennis gemaakt met een beheerder uit Elspeet... grappig, netwerken!

Rond 13.00 nog het begin van de roofvogelshow gezien. Nog wat mooie plaatjes gemaakt, al is het met een compactcamera....






Pas waren we aan het wandelen op de hei bij Elspeet. Zagen we dit:
Dan denk je ook van... oei... als dat maar goed gaat! Wij zo snel we konden die kant op gelopen....

Zelfs de politie kwam er aan te pas.. Serieus brandje?!

Ahhh.. Tja.. zo kan het natuurlijk ook. Het bleek een oefening te zijn waarbij werd gekeken hoe de diverse communicatiemiddelen op elkaar ingespeeld waren... of niet....