donderdag 24 februari 2011

Voorjaarstocht 2 Veluwe

Vanmorgen weer een tocht gemaakt. Weer een prachttocht, al was het een stuk zwaarder dan gisteren. Vanmorgen namelijk rond de 12 kilometer gelopen in het kroondomein bij Uddel. Het was gelijk raak; we waren net het gebied binnen en kwamen de eerste hinden tegen. Kijk en lees mee.. Dit keer even wat kort gehouden.

 Veel sporen, wildwissels gezien. We waren de eerste vanmorgen in dit gebied, een voordeel.
Onbekende prent. Aan de voorkant van deze 5 'kussentjes' waren er ook 2 nagels te zien. Wat zou dit geweest zijn? Voor de duidelijkheid; er stonden geen afdrukken van mensen bij!
Arie vond het allemaal wat te 'langzaam' gaan en zette het op en lopen. Ons marsritme lag blijkbaar toch te laag.
3 overstekers. Niet scherp, maar wel sfeertje. Volgens mij waren het allemaal hinden. Vandaag geen geweidragers gezien en bij degenen die het gewei al afgeworpen hebben kon ik aan de lichaamsbouw niet duidelijk zien dat het geweidragers waren.

Net een stukje voor de parkeerplaats, we verlangden al naar het einde van deze toch altijd wel zware tocht liepen er rechts van ons in het dennenbos een roedel. Ze schrokken van ons, kwamen in beweging en staken allemaal over.. Tellen maar....
Mooi om te zien dat de leidhinde aan de overkant netjes wachtte tot de meesten over waren. Het was goed bij te houden. Uiteindelijk telden we er 23. Jongeren en ouderen..

Deze mooie wandeltocht leverde 35 herten op... Ik vind het erg veel voor de tijd van het jaar. Natuurlijk zit er een 'geluksfactor' in, maar toch.... 

dinsdag 22 februari 2011

Voorjaarstocht Elspeet


Zo begon vanmorgen mijn tocht door Elspeet. Koud, erg koud; -8. Maar goed aangekleed moest het lukken. Het eerste deel van de tocht deed ik per fiets. Ik was nog maar 50 meter het bos in, keek wat velden over en hoopte op wat ik te zien kreeg; herten die na een nacht laveien terugtrokken over hun vaste wissels het bos in. Waarschijnlijk zag ik de laatste gaan; 3 herten staken het pad over. Kon niet goed zien of het alleen hinden waren, mogelijk ook een hert met afgeworpen stangen. Er was er een bij die qua bouw wat forser overkwam.

De tocht vervolgt naar een ander gebied, wat steeds meer mijn favoriete gebied wordt. Niet direct wild tegengekomen, wel deze mooie kalveren in de warme ochtendzon.
Alleen al voor het weer, de rust, de kou maar toch ook de warme zonnestralen ga ik graag m'n bed wat eerder uit in de vakantie! Zo'n tocht geeft energie!

Een wat misterieus plaatje door de omlijsting van takken en de nevel / warme gloed in de verte. In dit gebied kom ik vaak herten tegen. Vanmorgen zelfs een onderdeel van een hert....
Naast het speuren naar wild is er nog veel meer te zien; mijn oog viel op deze tak van een eikenboom met wat feloranje 'bloemetjes' erop. In combinatie met de warme zonnestralen.. prachtig toch?
Tijdens mijn rustpauze aan de voet van een jagershut m'n uitzicht naar achteren op de foto gezet:
Toen ik met m'n verrekijker de omgeving voor me afspeurde ontdekte ik een ree die rustig in de houtwal aan het laveien was. Hij zag mij niet, dus ging rustig z'n gang totdat hij achter een heuveltje verdween. Als je goed kijkt zie je z'n contouren:

Na m'n pauze in de zon ben ik verder getrokken, ondertussen lopend, fiets bij de auto achtergelaten. Tijdens mijn wandeling veel sporen en vaste wissels tegen gekomen:
De kale plek net achter het stammetje is een afzet / landplek waar de herten het (gerasterde) hek overspringen. Duidelijke vaste route / wissel.
Tijdens deze wandeling gingen er nog 3 reeen op de vlucht in het bos. Ze zagen mij vrij laat waardoor ik ze mooi door het bos kon zien gaan. Altijd weer een prachtig gezicht; een op en neergaande spiegel tussen de bomen door.
Op zo'n tocht van 2,5 uur kom je door allerlei landschappen. Dat typeert Elspeet ook wel weer; heide, zand, graslanden, houtstruwelen, wildweiden, e.d. Heerlijk afwisselend!
Vandaag gezien; 3 edelherten, 4 reeën en alles wat ik niet heb opgemerkt. Donderdagmorgen hoop ik met vrienden weer het bos in te gaan. Dan naar Uddel. Helaas dit keer geen foto's van het wild. Het is voor mij te donker / te ver weg om foto's te maken. Richting het voorjaar / zomer en uiteraard de herfst zijn de herten een stuk 'makkelijk' te fotograveren!

woensdag 9 februari 2011

Vereniging het Edelhert start op Twitter en dialezing Huttinga

Vereniging het Edelhert (VHE) actief op twitter
Sinds gisteren is de vereniging het edelhert (VHE) actief op twitter. Te volgen via internet: http://www.twitter.coml/VHE_nieuws of via het account @VHE_nieuws. Zie verder op de website van de vereniging: http://www.hetedelhert.nl/cms/index.php/van-onze-redactie/2874-vereniging-het-edelhert-actief-op-twitter.

Dialezing / diashow Huttinga
Zaterdagavond houdt Huttinga, jachtopziener in het Kroondomein een dialezing in Lelystad. Zie onderstaande flyer:

Nu het buiten weer wat zachter begint te worden, begint het toch wel te 'kriebelen'. Nog even en de voorjaarsvakantie begint.... Dan voor het eerst op een paar plaatsen 'posten'. We houden jullie op de hoogte.