maandag 24 januari 2011

Elspeet verkennen

Zaterdagmiddag een kort rondje Elspeet gedaan per fiets. Nee, niet het centrum, maar uiteraard het buitengebied. Een deel verkend waar ik nog niet eerder geweest was. Heel mooi, heerlijk rustig en nog 3 hinden gezien ook.

Heel wat plekjes ontdekt waar ik een keer moet gaan 'posten', maar ja.... ik moet er nog zoveel.. In ieder geval heerlijk om zo een 1,5 uur rond te fietsen.

Typerend voor een groot deel van het buitengebied van Elspeet; weilanden omzoomd door houtwallen/ bos.

Hoezo duidelijke prent? Moet wel een redelijk grote geweidrager zijn! Vond ook nog akelig vers boonsel...

Dit soort begroeiing kom je niet zo vaak tegen; varens.. wel mooi om in te schuilen..

Wildwissel of hertensnelweg? Wordt veelvuldig gebruikt, het gras krijgt geen kans om op te groeien.

Veel hekwerken zijn 'hertenvriendelijk' gemaakt. Een kraag van fijn gaas zorgt ervoor dat de lopers van springende herten niet vast komen te zitten
Je ziet maar weer... in ruim een uur tijd kun je veel zien, veel ontdekken en zelfs nog wild ontmoeten.. En dat om 15.00 uur.

dinsdag 18 januari 2011

Oostvaardersbos (Fluitbos, Kotterbos) open voor grazers

Vanaf vandaag is het gebied, waar mijn laatste wildtocht plaats vond, open gesteld voor de grazers uit de Oostvaardersplassen. Dat zal gezellig druk zijn neem ik aan... Binnenkort maar weer eens gaan kijken.

Zie verder onderstaand bericht. Bron: http://www.hetedelhert.nl/

Het Oostvaardersbos, voorheen bekend onder de naam Fluitbos, is sinds vandaag opengesteld voor alle grazers die in natuurgebied de Oostvaardersplassen leven. Het gedeelte van het bos, vlakbij Almere, was al bereikbaar voor edelherten, maar nu ook voor konikpaarden en Heckrunderen. Staatsbosbeheer voldoet met deze maatregel het welzijn van de grote grazers van het gebied. De dieren vinden in het bos meer beschutting en zijn beter beschermd tegen winterse weersomstandigheden. De maatregel is tijdelijk.


Toezicht
Het bos, 80 hectare groot, is toegankelijk gemaakt voor de runderen, paarden en edelherten. De dieren kunnen vanaf de grote vlakte via een aangelegde dam de oversteek naar het bos maken. De boswachters zullen iedere ochtend in het gebied zijn om te kijken hoe het met de dieren gaat. Dieren, waarvan duidelijk is dat ze niet zullen overleven, worden afgeschoten om mogelijk onnodig lijden te voorkomen.

Fietspaden gesloten
Het beheer met het bijbehorende afschot zou een gevaar kunnen opleveren voor fietsers en wandelaars op het Jan van den Boschpad. Daarom is het fietspad tussen de Hugo de Vriesweg en de Oostvaardersdijk ’s ochtends van 8 tot 12 uur afgesloten voor zowel wandelaars als fietsers. Om te voorkomen dat runderen of paarden op het fietspad terecht kunnen komen, is er een laag raster geplaatst bij het fietspad. Halverwege het fietspad, zullen de fietsers een tweetal wildroosters moeten oversteken. Ter plekke zijn informatiepanelen hierover.

Welzijn
De openstelling van het Oostvaardersbos is een onderdeel van reeks maatregelen die worden genomen om het welzijn van de dieren in de Oostvaarderplassen te borgen. Andere maatregelen die al uitgevoerd zijn: het maken van beschuttingsrichels in het gebied en het openstellen van de zogenaamde ‘Driehoek’ (gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen) voor alle grazers. De aanbevelingen werden eind november gedaan door een internationale commissie van deskundigen. Staatsbosbeheer gaat zorgvuldig bekijken hoe de dieren gebruik maken van de opengestelde gebieden.

Dankzij de grote inzet en flexibiliteit van de Gemeente Almere en Provincie Flevoland kon Staatsbosbeheer op korte termijn de openstelling van het Oostvaardersbos realiseren.

maandag 3 januari 2011

Fluitbos, Kotterbos Almere in de winter

Vanmorgen met collega blogger Pieter van grofwild.blogspot.com naar Almere geweest. Al is het gebied heel anders dan we gewend zijn op de Veluwe, toch is het eens per jaar leuk om in de winter herten te gaan kijken in het Fluitbos en het Kotterbos.

We waren wel benieuwd of de herten ook deze winter daar het bos ingetrokken waren omdat er op advies van o.a. de staatssecretaris geadviseerd was om meer bossen rondom de OVP open te stellen voor de herten. Ze zouden zo zich beter kunnen verpreiden, makkelijker aan voedsel kunnen komen en meer locaties hebben om beschutting te zoeken.

Gelijk toen we de parkeerplaats afkwamen staken de eerste hinden over. We zijn niet lang geweest. Een eindje over 'de dijk' gelopen, vanaf verschillende uitzichtspunten de vlakte over gekeken en een stukje door het Kotterbos en het Fluitbos gelopen.
Vanaf de dijk was het e.e.a. te zien, wel ver weg, ondanks m'n tele: Het rechter hert staat er wel heel stoer bij, prachtig!


Ze trekken richting de grote roedels die rechts achter verder het wijde veld in trokken. Hoe lichter het werd, hoe verder ze van de dijk af gingen.
Twee eenzame hinden ook onderweg naar de rest.

In ruim een uur tijd toch heel wat herten, paarden en runderen gezien. Het viel ons op dat de herten er best goed uitzagen en actief waren. Zoals op andere sites ook al gemeld, het gaat dit jaar een stuk beter in de OVP. Maar goed, de winter is net begonnen...

Het bos ziet er eerlijk gezegd niet echt uit, allemaal kaal 'geschilde' onderstammen, veel omgewaaide bomen, hoog gras ertussen, het komt nogal woest en troosteloos over.

In het Kotterbos en in het Fluitbos (liggen aan 2 kanten van het hoofdpad vanaf de parkeerplaats) diverse geweidragers tegen gekomen. Enkelen lieten zich redelijk fotograven. Maar de hoeveelheid bomen en een niet zo heel lichtsterke lens maakten het wel lastig.. Dom om m'n statief niet mee te nemen, dat had nog wel gescheeld, ze stonden regelmatig op vrij korte afstand tussen de bomen ons te bekijken. Vreemde wezens....?!



Er zitten wel kapitale geweidragers bij! Jammer dat ik ze er niet beter op kon krijgen. Maar de sfeer is duidelijk. Stap hier gerust overdags in de winter het bos in; je komt ze 'gewoon' tegen. Als je er dan toch bent, ga dan gelijk naar het dichtbij gelegen nieuwe bezoekerscentrum.. Zelf nog niet geweest, maar ziet er qua locatie en gebouw mooi uit!