maandag 26 juli 2010

Damherten in natuurgebied Oranjezon

Tijdens de vakantie in zeeland ben ik twee keer op bezoek geweest in het natuurgebied 'Oranjezon' bij Oostkapelle. Een prachtig gebied wat de moeite waard is om doorheen te wandelen. Via 3 uitgezette wandelroutes kun je het grootste deel van dit gebied doorkruisen.
De eerste keer (vorige week) dat ik ging, heb ik met name de blauwe route gevolgd. Hier en daar bewust van de route afgeweken. Tijdens zo'n omweg ontmoette ik dit mooie reebokje. Ik kwam hem een paar keer tegen zodat ik 'm mooi op de foto kon zetten.
Deze dag was ik rond 7 uur het gebied ingegaan, aan deze kant (rechterkant vanaf de hoofdingang) wel heel veel sporen, maar met name reeën. Toen ik het gebied bijna uitging stak er nog een damhinde over. Volgens informatie op internet en in de folder van dit gebied moeten er 80 damherten leven... met maar 1 damhert gezien viel het wel wat tegen. Maar de natuur en de wandeling (lekker heuvelachtig) was ook al genieten!


Tijdens de tweede tocht (vandaag) ben ik de rode route gevolgd. Om 6.00 stapte ik het gebied binnen. Het linkerdeel van het gebied.
Helaas was ik niet alleen (i.t.t. de vorige keer). We waren nog maar net het gebied in (bij het kanaal) of het eerste damhert stond op ons te wachten. Samen met 2 anderen naar het veld links achterin het gebied gelopen. Daar worden vaak de damherten gezien. Dat klopte, onderstaande 3 jonge damkalveren waren daar aan het spelen. Vanaf een duintop kon ik ze prachtig bekijken.
Helaas verdwenen de 3 kalfjes, waarschijnlijk omdat de andere 2 wandelaars weer verder trokken. Ik maakte ondertussen met een andere lens een paar foto's van de omgeving. Kijk ik weer naar links... komt er een hinde met kalf naar me toe lopen!! Ze zagen mij waarschijnlijk niet omdat ik boven hen stond en de wind tegen had, daarnaast kunnen ze niet zo goed kijken.... Jammer genoeg had ik m'n telelens niet erop zitten, kon er ook niet bij zonder een paar stappen te doen... Dan maar met de 18 - 70 mm lens.. helaas is die niet zo heel scherp.. Toch aardig plaatje, maar wat baal je dan!! Kon de mooiste foto tot nu toe worden!

Bewust weer van de rode route afgeweken en via de google maps verder het gebied in getrokken. Wat een mooi gebied! Zeer regelmatig kwam ik een roedel damherten tegen. Ik had daarom regelmatig de gelegenheid om foto's te maken. De meeste damherten waren redelijk schuw, maar allemaal waren ze wel erg nieuwsgierig.

Ze gingen er vaak wel vandoor, maar moesten eerst even kijken wat daar aan kwam.. Dat gaf mij de gelegenheid om wat foto's te maken.



Wat 'springen' die damherten toch mooi weg! Wat een soepele gang! Leuk om te zien dat hier donkere damherten lopen, maar ook de lichte versies (kinderboerderij versie).

Al met al vandaag ruim een kwart van de damhertenpopulatie gezien. Tijdens deze ruim 2 uur durende wandeltocht ongeveer 35 herten gezien. Op de terugweg sprongen er vaak roedels op die in de dekking lagen in de bosjes. De meeste van de damherten die ik zag waren hinden met jongen, maar 1 bok... Hoe de verdeling er uiteindelijk hier uit ziet...?

wildtocht 15 juli Gerrit Rekers

Donderdagmorgen vroeg, 15 juli met Gerrit Rekers op pad geweest. Het was een excursie waar ook mensen van de camping uit Emst mee konden gaan. Zo krijg je een gemeleerd gezelschap. Gerrit had alles goed voor elkaar; een tas vol verrekijkers die we konden gebruiken. M'n eigen verrekijker kon ik daarom in de auto laten. Hij had veel betere....

Qua wildbeleving was het redelijk rustig in het bos. Wel heb ik weer veel nieuwe en interessante plaatsen gezien waar ik nog eens naar terug moet. Tijdens de ongeveer 3 uur durende fietstocht met name rondom Gortel in de kroondomeinen gefietst. Tijdens deze tocht enkele damherten, edelherten (hinden) en zwijnen gezien. Ik ga zeker nog eens mee met Gerrit!

donderdag 8 juli 2010

Mooie uitleg over zwijnenjacht

Via deze link is Gerbrand Verwoerd te horen die uitlegt hoe de zwijnenjacht werkt. Deze is op dit moment geopend. Bijna 4000 zwijnen moeten afgeschoten worden. De eerste jagers kwam ik van de week al tegen in een donker bos.... Misschien was het wel......
http://www.eo.nl/programma/ditisdedag/2009-2010/page/-/episode.esp?broadcast=11187062&programs=9665546

Verder nog enkele keren het bos in geweest, bij elke ronde toch wel 30 stuks roodwild gezien. Vooral reeën waren goed van dichtbij te zien. Mooi! Volgende week donderdag 5.00 met een fietstocht mee, ben benieuwd.