zaterdag 17 april 2010

Vroege vogeltocht met wild (edelhert, ree, damhert) zonsopkomst, 17 april 2010

Vanmorgen weer een prachtige tocht gemaakt. Het begon al met een prachtige zonsopkomst boven de hei in combinatie met mist. Om wild te zien is het niet ideaal die mist, maar het was zeer zeker sfeervol! Zie voor veel meer sfeerfoto's de link onderaan het bericht. Fantastisch...


In het gebied Schotkamp heel wat edelherten gezien. De geweidragers (begin van nieuwe gewei is zichtbaar) in een eigen bosperceel en de hindes in een eigen bosperceel. Netjes gescheiden in roedels. Vaak zagen we 1 hert of hinde en na een poosje staan kijken, kwamen er steeds meer herten tevoorschijn. Die lagen ws. in hun dekking. Totaal rond de 25 edelherten gezien.

We kwamen onderweg ook nog een mooi reebokje tegen. Daarnaast nog en verdwaalde zwijn van een jaar of 2. De moeflons lieten zich niet zien, maar we kunnen nog 'teren' op de prachtige ervaring van een aantal weken geleden. (zie verder naar beneden in de blog).

Wat we wel redelijk hebben kunnen zien was een roedel damherten (5 /6 stuks). Helaas zijn ze zo vreselijk schuw dat ze vrij snel verdwenen waren, van een afstand heb ik nog een foto kunnen maken.
Op de terugweg stak er nog een ree de stakenbergweg over.. Dat gebeurt gewoon overdags..

Kortom een prachtige tocht waarbij we 4 soorten grofwild hebben gespot. Mooie combinate van zon, mist en wild!

zaterdag 10 april 2010

Korte tocht 10 april Elspeet

Vanmorgen nog een korte tocht van 2 uur gemaakt. Geen wild, wel weer nieuw gebied verkent. 2 mooie jachthutten bij wildweiden die vast nog wel eens wat mooie plaatjes van wild op gaan leveren.... Wel mooie beelden van de opkomende zon in combinatie met de ochtendnevel.











vrijdag 9 april 2010

Amsterdamse Waterleiding Duinen

Donderdag 8 en vrijdag 9 april was ik in het kader van een studie tweedaagse in Noordwijkerhout. Samen met collega blogger Pieter Wiegel (grofwild.blogspot.com) hebben we een 'vroege vogel' excursie georganiseerd op vrijdagmorgen 9 april. O.a. door de verhalen van andere bloggers en de ervaringen van Pieter leek het ons een goed plan om voor de liefhebbers van de natuur en/of wild dit te organiseren. Uiteindelijk waren er 7 collega's die met ons meegingen, waaronder een aantal 'vogelaars'.
Met behulp van een beschreven route van een andere collega blogger 'de bossies' (http://www.awd-bossie.blogspot.com/) hebben we een route gelopen van ongeveer 2 uur. In dit gebied is het zo goed als zeker dat je damherten tegenkomt. Dat hebben we ontdekt.....! We hoopten nog op de vos en de moeflon, dat is niet helemaal gelukt... Klokslag 7.00 uur liepen we het gebied binnen vanaf de vogelenzangweg, nadat we de defecte kaartjesautomaat gepasseerd waren. Gelijk aan het begin (zoals 'de bossies' al hadden geschreven in hun routeverhaal) kwamen we de eerste damherten tegen. Voorzover het te zien was, hindes en kaalwild. Deze waren wel erg tam. Beetje dierentuinachtig.
Bijzonder in het gebied is de aanwezigheid van vrij veel water. Waterpartijen met natuurlijke oevers, of waterpartijen / kanalen in betonnen bedding. In één van die kanalen kwamen we een koppeltje zwanen tegen. Voor de vogelaars onder ons waren er ook redelijk wat vogels te zien, maar tijdens een wandeling is het toch wat lastig om vogels te observeren.
Naast de damherten, moeflons en vossen leven er in afgezettte delen van het gebied ook runderen. In het gebied is niet zo heel veel afgezet. Ook bijzonder aan dit gebied is het feit dat je naast de paden mag komen. Alles wat niet afgezet is mag je betreden. Dat hebben we nu bijna niet gedaan vanwege de tijd, maar op die manier kun je theoretisch het gebied dwars door. Met de huide technieken van googlemaps op je telefoon (wat wij ook gebruiken op onze tochten) kun je prima de weg vinden in zulke terreinen.
Onlangs hebben we bij Elspeet (in het wild) 2 prachtige moeflonbokken geobserveerd, in dit gebied lopen ze ook in het afgeschermde gedeelte. Ze waren vrij snel verdwenen maar liepen 'toevallig' langs het raster zodat ze te fotograveren / bekijken waren.
Op bijna dezelfde plek als de moeflons, maar dan voor het raster stond dit damhertje naar ons te kijken. Gelukkig hadden we een collega bij ons die de stand bijhield van het aantal damherten, want we hebben er zoveel gezien dat we bijna de tel zouden kwijt raken. Hoe verder we het gebied ingingen hoe 'schuwer' de damherten waren. Zodra ze ons zagen, vluchtten ze weg of bleven op afstand.
Bijna halverwege de wandeling staken we een grasland over. Daar stak juist een roedel over met kaalwild wat een prachtig beeld opleverde; met gracieuze sprongen staken de damherten de vlakte over, in combinatie met de opkomende zon gaf dat een prachtig beeld. Bijzonder aan deze foto is dat heel goed te zien is dat een damhert een andere gang heeft dan een edelhert. Het damhert komt met alle 4 de lopers van de grond af, wat een springende 'gang' geeft. Heel bijzonder om te zien!
Bijna aan het eind van deze grasvlakte liep een roedel kaalwild met geweidrager. Overblijfsel van de bronsttijd? Ze liepen redelijk ver, maar met verrekijker goed te volgen. Wat we hoopten gebeurde; de geweidrager poseerde prachtig voor ons op de top van het duin. Met m'n 350 mm lens kon ik niet dichterbij komen dan onderstaand plaatje, maar geeft ondanks het bereik toch een mooi beeld:
Weer bijna aan het begin aangekomen van onze tocht, stond deze hinde zichzelf te 'verzorgen'. Het werd tijd om de balans op te maken.... We hadden als lokmiddel onze collega's de garantie gegeven dat ze 20 damherten zouden gaan zien.. Uiteindelijk werden er dat (met een aantal die we in het gebied zagen lopen op de terugweg naar het hotel) ongeveer 90...........
Bijna aan het eind van de tocht kregen we nog een 'toegift'. Er stonden 2 geweidragers met prachtige geweien niet al te ver van ons vandaan.... Omdat we van die ongeveer 90 herten maar een stuk of 4 met gewei hadden gezien, was dit wel heel mooi. Ze stonden met hun gewei in het struikgewas te schuren. Wij maar hopen dat het gewei zou afvallen.... (wat bij de meeste al gebeurd was).. Helaas ging dat niet gebeuren. Lang wachten konden we niet vanwege de tijd.. het ontbijt wachtte..
Kortom, het was een geweldig mooie wandeling, die zonder wild ook erg mooi is om te doen!! 'Bossies' heel hartelijk bedankt voor het uittypen van de tocht, zodat we in 1 keer de hele tocht goed gelopen hebben. Wil je deze tocht ook eens gaan lopen? Mail dan naar lanvanleeuwen@gmail.com
Alle (onbewerkte) foto's van deze tocht staan ook op picasa:

dinsdag 6 april 2010

Klein avondrondje

Als manier van 'uitbuiken' gisteravond met z'n allen een rondje gereden en naar het wildscherm bij Vaassen geweest. Onderweg 2 reeën, bij het wildscherm 3 reeën en 15 damherten. Mooi om te zien!

zaterdag 3 april 2010

Zaterdagmorgen rondje; The big five

Vanmorgen met een toezichthouder mee op zijn ronde meegeweest. Heel mooi om dit eens mee te maken. Op deze manier kom je in gebieden waar je normaal gesproken niet zo gauw komt of mag komen. Via allerlei bospaden / zandpaden hebben we een heel gebied doorkruist. In deze blog een korte impressie van deze tocht. Wel heel bijzonder; we hebben 5 soorten grofwild gespot. Op volgorde staan ze hieronder. Heel bijzonder was de ontmoeting met 2 moeflonbokken. Ook voor de toezichthouder en fotograaf was dit wel uitzonderlijk. Bij onze 2de observatie poging van deze 2 bokken kwamen ze tot ongeveer 4o meter (of was het nog minder) dichtbij... FANTASTISCH!! Heel uniek.
Allereerst een aantal malen wat edelherten gezien, op het pad of in de bosranden. Deze bleven rustig bij de nadering van onze auto, we konden uitstappen en ze fotograveren. Helaas was de belichting om die tijd niet ideaal, zeker niet voor mijn toestel.

Om deze tijd een zwijn tegenkomen was ook wel redelijk zeldzaam, samen met een jaarling bleef hij even staan, maar vluchtte toen toch het bos in.

Regelmatig kwamen we ook een ree tegen. Wel zie je meer edelherten dan reeën. Dit exemplaar zat prachtig verscholen tussen de heidestruiken. Je kan wel merken dat de chauffeur nog veel meer oog heeft voor zulke dingen..... Ik zag af en toe pas veel later de dingen die hij al had gezien.... blijven oefenen!

We bezochten, voor hem, 2 bekende wildweiden waar mogelijk damherten en moeflons te zien zouden zijn. Al bij de eerste wei, lagen er 2 bokken. Ze zagen ons niet (we slopen....) en roken /hoorden ons niet (tegenwind). Helaas konden we die niet van heel dichtbij bekijken, na een tijdje verdwenen ze toen ze ons ontdekten. Maar... Bij de 2de wildweide was het raak. Vanuit de bosrand konden we in tijgergang een heel eind de weide opkruipen. We hebben daar ongeveer 45 minuten gelegen? (tijd vergeet je vanzelf, zeker als je dit meemaakt en een hele zere nek krijgt, verstijfd en nat wordt van het grondvocht.....). Maar heel bijzonder, ze zagen wel wat, maar in onze groene outfit en door onze liggende houding vormden we geen gevaar. Stapje voor stapje kwamen ze dichterbij, telkens opkijkend en luisterend... Dit was fantastisch. Nog even en ze lopen over ons heen....... Met dank aan de redelijk stevige wind kon dit gebeuren. Het heeft een aantal zeer mooie plaatjes opgeleverd van een dier wat vrij schuw is en zeker in het wild op de veluwe moeilijk te benaderen is. Deze moeflons komen oorspronkelijk hier niet voor, maar komen uit de kroondomeinen en zijn door gaten in het hek in dit gebied terecht gekomen. Ze worden hier gedoogd.... In park Hoge Veluwe zijn ze ook, maar dat is een park... Bij het Wekeromse zand schijnen ze ook te zitten, maar daar zijn ze nog niet veel gespot.

We hadden 4 van de 'big five' gezien. Alleen het damhert nog... Deze dieren zijn helemaal moeilijk te benaderen en te fotograveren. Onderweg naar huis stonden er toch 2 tussen de bomen ons te begluren.... Die konden nog net op de foto gezet worden.
Kortom; een prachtige tocht van ongeveer 4 uur, met dank aan de toezichthouder!
De eerstvolgende natuurtocht zal hopelijk vlg vrijdagmorgen zijn in de Amsterdamse waterleidingduinen. We zijn daar met een groep directeuren op studie 2daagse. Samen met collega blogger Pieter (hij vooral...) zullen we een excursie organiseren in de vroege ochtenduren.. Voor de liefhebbers!